Kerékpárversennyel, 7,7 milliárdért építjük az országimázst, de egyáltalán nem biztos, hogy meg fogja érni

2019. április 19., 13:06

Szerző:

Jövőre Budapestről indul a Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny, és Magyarországon rendezik meg a verseny első három szakaszát is. A rendezéshez 7,7 milliárd forintot ad a magyar állam – írja a Napi.hu.

Abban a lap által megkérdezett közgazdászok sem értenek egyet, hogy valóban jó befektetés-e az országnak.

– El nem tudom képzelni, hogy mire lehet egy Giro-rajtra és három szakaszára 7,7 milliárd forintot elkölteni. Valószínűsítem, hogy ennek jelentős része a szervezőnek fizetendő jogdíj, hasonlóan a Forma 1-hez, ahol ez 12 milliárd forint futamonként

– nyilatkozta Muszbek Mihály.

A sportközgazdász szerint a kormánydöntés motivációja kizárólag országimázs lehet. Itt viszont egy eseti futamról van szó, nem pedig egy versenysorozatról.

Fotó: Facebook

A kerékpáros körversenynek jellemzően helyi és tévénézői vannak, sportturisták csak kis számban követik a helyszínen az eseményt. A verseny ugyanis folyamatosan mozgásban van, az útvonal pedig zárt. Az élő televíziós közvetítés a helyszíntől függetlenül az azt megvásárló jogtulajdonosoké, akik rengeteg kamerával és drónokkal is követik az eseményt.

– Itthon a kerékpáros közvetítések igen alacsony, 2-4 százalékos nézettségűek. Néhány kerékpáros nemzetnél valószínűleg az itthoninál jóval nagyobb az érdeklődés. A kerékpáros körversenyeknél az első 1–2 szakasz szakmailag érdektelen, inkább show, mint verseny

– vélekedett Muszbek Mihály.

Szabados Gábor sportközgazdász viszont úgy véli, hogy ez jó befektetésnek tűnik.

– Nagyon komoly országimázs- és marketingértéke van. Direkt reklámot sem lehetne ennél olcsóbban megkapni. A Formula-1-gyel ellentétben pedig itt ténylegesen látszik majd az ország

– mondta Szabados Gábor.

A pontos szakaszokat még nem jelölték ki, de a szakember szerint például egy hortobágyi, egy budapesti és egy balatoni szakasz vonzó országreklám lehet. Szabados Gábor arra azért felhívta a figyelmet, hogy jó lenne, ha a 7,7 milliárd forintot átláthatóan, racionálisan költenék el, és a költségek nem emelkednének napról napra, mint a 2017-es úszó-világbajnokság esetében.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.