Ismét örülhetnek a fővárosi kerékpárosok

Véget értek a budai és a XIII. kerületi közútfejlesztési munkák, aminek eredményeként biztonságosabban lehet kerékpárral közlekedni a környéken – tájékoztatott szerdán a Budapesti Közlekedési Központ.

2023. december 20., 13:21

Szerző:

Az európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztések nyomán új kerékpárforgalmi kapcsolat létesült a Margit híd és az Árpád híd között az Árpád fejedelem útján, valamint többek között átalakították a Serfőző utca és az Árpád fejedelem útja kereszteződését, amely a „legvédtelenebb úthasználók” számára is biztonságosabb lett – tartalmazza a BKK közleménye.

A fejlesztések a II., a III. és a XIII. kerületben a Felhévíz, Újlak, Óbuda, Újlipótváros és Vizafogó területén valósultak meg. Ezeknek köszönhetően a többi között biztonságosan kerékpározható útvonal vezet a Margit hídtól a Szentlélek téren át a Vörösvári út, a Körte utca és az Ágoston utca csomópontjáig. Vagyis a Margit hídtól északra kerékpárral közlekedők közvetlenül is elérhetik az Árpád fejedelem útján a kerékpárfogalmi hálózat már meglévő szakaszait - sorolták.

A fejlesztéseknek az is célja, hogy ösztönözze a fővárosban közlekedőket a MOL Bubi közbringa-szolgáltatás használatára is - tették hozzá.

Emlékeztettek arra is, hogy a Fővárosi Közgyűlés által októberben ellenszavazat nélkül elfogadott Budapesti Mobilitási Terv (BMT) a közösségi közlekedés, a kerékpározás és a gyaloglás előnyben részesítését tűzi ki célul, annak érdekében, hogy a főváros élhetőbb, még inkább ember- és környezetbarát legyen.

(Kiemelt kép: I bike Budapest biciklis felvonulás Budapesten, 2021. június 26-án. Fotó: 168 / Pozsonyi Roland / Magyar Kerékpárosklub)

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.