Letartóztatták a fantomkonzervgyár vezetőjét

2020. augusztus 13., 15:30

Szerző:

Csütörtökön délelőtt a Kecskeméti Járásbíróság nyomozati bírója, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte B. Edét, a Hírös Vitál Zrt. vezérigazgatóját, a Gladiolus Kft. ügyvezetőjét, valamint további három üzlettársát.

Még márciusban számoltunk be arról, hogy költségvetési támogatással, valamint a piarista rend tőkealap-kezelőjének bevonásával épült egy hatalmas élelmiszer-feldolgozó üzemegyüttes Kerekegyháza mellett, miközben a beruházó céget végrehajtás és rengeteg tartozás terhelte:

B. Edéék ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága hónapok óta nyomoz. Augusztus 11-én, kora reggel, összehangolt akcióban vették őrizetbe a szereplőket, végeztek házkutatásokat, valamint az érintett cégek kerekegyházi telephelyén adathordozókat, iratokat foglaltak le.

A Hírös Vital Zrt. néhány éve konzervipari gigaberuházásba kezdett Kerekegyháza határában, amelyet az állam nemzetgazdaságilag kiemelt üggyé nyilvánított és a Nemzeti Befektetési Ügynökség több mint hétmilliárd forinttal támogatta, továbbá üzletrészét vásárolt benne a Piarista Rend Magyar Tartományának tőkealap kezelője.

A tervek szerint a fejlesztéssel egy ásványvízüzem, lekvár, befőtt üzem, hűtőházak zöldségfeldolgozó készült volna le több mint 650 ember foglalkoztatásával.

A kárérték meghaladja az egymilliárdot.

A NAV - a nyomozás érdekeire hivatkozva - nem árul el részleteket az ügyről.