Orbán Viktornak még mindig nincs megtakarítása

Rogán Antalnak több mint 600 millió forintja van, Lázár János ezúttal nem vett földet, Gyurcsány Ferencnek nagyot csökkentek az értékpapír-megtakarításai, Jakab Péter pedig félreteszi a pénzt. Itt vannak a friss vagyonnyilatkozatok.

2022. június 2., 10:54

Szerző:

A Telex által összegyűjtött adatokból többek között kiderül, a miniszterelnöknek továbbra is csak a felcsúti háza és a XII. kerületi lakása van a birtokában (utóbbi felerészben), ám nincs autója, cége, és megtakarítása sem, ahogyan hitele sincs.

Rogán Antalnak jelenleg több mint 600 millió forintja van takarékbetétben, Kövér Lászlónak viszont csak 4,5 millió forint megtakarítása van, viszont van egy 9 millió forintos adóssága.

Navracsics Tibor a budakeszi háza mellett több ingatlant is vásárolt, adóssága nincs.

Lázár János továbbra is a magyar Országgyűlés egyik legnagyobb földesura. 2021-ben újabb földeket vásárolt a portfóliójába, mintegy 35 hektárnyi szántót Hódmezővásárhelyen. Január óta a nyilatkozata alapján nem vett újabb földeket. Készpénzállománya a januári 14,5 millióról 18 millióra nőtt, miközben hitelintézetben továbbra is 8 milliót tart.

Szijjártó Péter összesen több mint 13,58 milliót tart a bankban, ám a dokumentumban csak a hathavi képviselői tiszteletdíj meghaladó összeget kell feltüntetni. Hiába nevezték ki ismét külügyminiszternek, szüleinek továbbra sem fizeti vissza Szijjártó a kölcsönt, 30 millió forinttal tartozik nekik.

Kocsis Máté sem panaszkodhat: friss vagyonnyilatkozatában 34,5 millió forintnyi megtakarításról tudott beszámolni, ami 3,5 millióval több, mint amit január végén írt be. A Fidesz frakcióvezetője február végén, több mint két évtized után kiszállt a családi vállalkozásból, a 25 százalékos tulajdonrészét édesanyjának ajándékozta.

Gyurcsány Ferenc értékpapír-megtakarításai csökkentek: a 2021-es 928 millióról 587 millió forintra. Továbbra is tartoznak neki 42 millió forinttal, és van egy 446 milliós követelése „lakásvásárlás foglaló és előleg” címén. Az Altus Portfólió Kft.-je jövedelmezőbbnek tűnik, mint tavaly. A januári bevallásában hatmillió forint szerepelt, most durván fél év után valamivel több mint 7 millió.

Jakab Péter – legalábbis vagyonnyilatkozata szerint – továbbra is feleségével és három gyermekével él egy háztartásban, és továbbra is felerészben tulajdonosa annak a 106 négyzetméteres miskolci lakásnak, amit 2007-ben vettek. Jakab a januári bevallásban szereplő 2,5 millió forintos megtakarításhoz képest most június elsején már 3,9 millióról számolt be. Ez azt jelenti, hogy ennyi készpénze van a hathavi képviselői tiszteletdíján felül.

Először kellett vagyonnyilatkozatot tennie Fekete-Győr Andrásnak. A Momentum volt elnöke 2018-ban a II. kerületben vett egy 43 négyzetméteres lakást, amit 155 ezer forintért ad ki havonta.

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke, Toroczkai László is most először jutott be a parlamentbe. Vagyonnyilatkozata szerint Ásotthalmon van egy bő fél hektáros tanyája szőlővel, aminek felerészben tulajdonosa 2017 óta. Megtakarítása nincs, van viszont 5 millió forint banki tartozása, 5,5 millióval pedig magánszemélynek tartozik.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője 3 millió forintot törlesztett az elmúlt öt hónapban, de még így is közel 27 millió forintos banki tartozást írt a vagyonnyilatkozatába, és 5,5 millió forinttal lóg magánszemélynek.

További részleteket itt olvashat.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond, miután ötödik kormányának tagjai esküt tettek az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 24-én. Mögötte Kövér László házelnök. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.