Keményen bírálja Orbán-kormány tudománypolitikáját az európai tudományos elit

2018. augusztus 23., 11:44

Szerző:

Az Európai Tudományos Akadémiák Szövetsége (ALLEA) kemény hangú közleményben bírálja az Orbán-kormány tudománypolitikáját. Álláspontjuk szerint a magyar kormány rendszeresen és indokolatlanul beavatkozik a magán- és közegyetemek képzésébe, ezzel pedig a tudomány függetlenségét veszélyezteti. A Népszava szemlézte a közleményt, egyúttal úgy értesült, hogy a kabinet lépései miatt akár nemzetközi forrásoktól is eleshetnek a hazai kutatók.

Az 1994 óta működő szervezet több mint 40 ország tudományos akadémiáját tömöríti magába, köztük a Magyar Tudományos Akadémiát is. Már júniusban is kiadtak egy nyílt levelet, amiben Antonio Loprieno elnök az MTA függetlensége mellett állt ki. Akkor azt írta, hogy az akkor még csak tervezett, azóta végrehajtott pénzügyi átcsoportosítás – miszerint az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül az MTA költségvetésének jelentős része – a tudományos autonómiát és a kutatás minőségét fenyegeti, és feleslegesen rombolja külföldön Magyarország és a magyar tudomány tekintélyét.

Fotó: Merész Márton

Az ALLEA most kedden kiadott közleménye szerint a kormány már célba vette az oktatás szabadságát is. Ezzel a testület arra reagált, hogy a tervek szerint a jövőben nem indulhat Magyarországon mesterszakon képzés a társadalmi nemek tudománya szakon.

Az ALLEA úgy látja, hogy a kormány lépése a múltat idézi, és az akadémiai és tudományos szabadság nemzetközileg elfogadott alapelveit, a tudományos intézmények függetlenségét veszélyezteti. Álláspontjuk szerint a magyar tudományosság színvonalát, és az ország régióban betöltött vezető szerepét is fenyegeti. Egyúttal a kormány átpolitizálja a tudományos kutatást, és gyengíti az ország nemzetközi tudományos együttműködéseit is.

A Népszava úgy értesült, hogy a testület ezzel a két közleménnyel gyakorlatilag megnyomta a pánikgombot, Európában ugyanis évtizedek óta nem fordult elő, hogy egy kormány közvetlenül beleszóljon a kutatás finanszírozásba vagy abba, hogy egy egyetemen mit tanítsanak.

- Ezek a közlemények azóta eljutottak az európai tudományos élet legváltozatosabb döntéshozóihoz, kutatóintézetekhez, minisztériumokhoz, oda, ahol a különféle európai oktatási és kutatási programokról döntenek. Márpedig ha ott úgy látják, hogy Magyarországon a politikai klíma nem biztosítja, hogy például egy Erasmus-programban ideutazó diák európai oktatást kapjon, akkor nem fogják ide küldeni a diákjaikat. Ugyanígy, ha magyar kutatók folyamodnak támogatásért, ám kint azt látják, hogy az itteni tudományos élet nem független és nem értékalapú, úgy meggondolják, hogy támogassák-e az innen érkező kérelmeket

- állapította meg a portál egy forrása.

 

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

2024. április 28., 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.