Kemenesi Gábor: Már Magyarországra is megérkeztek az inváziós szúnyogfajok

Olyan szúnyogfajok terjedhetnek el Európában, amelyek betegséget terjesztenek.

2021. július 3., 17:00

Szerző:

Kemenesi Gábor víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa szerint az ország számos településén már most is jelen vannak az inváziós szúnyogfajok. "Jó példa erre Barcs, ahol nagyon sok ázsiai tigrisszúnyoggal lehet találkozni, de ugyanez elmondható Budapest egyes kerületeire. A ház körül még a mostani időjárás mellett is hatékonyan szaporodnak” – mondta a Portfolio-nak.Magyarországon biztosan jelen van már az ázsiai tigrisszúnyog, a koreai szúnyog, valamint a japán bozótszúnyog is. 

Kemenesi Gábor úgy látja, a globális folyamatokkal olyan szúnyogfajok terjedhetnek el Európában, amelyek betegségeket terjesztenek. „Olaszországban már többször is megjelent a chikungunya-láz, ahol nagy járvány még nem alakult ki, de ízelítőt már kapott az ország az inváziós szúnyogok hatásából” – figyelmeztetett, szerinte bár ez a betegség nem halálos, nagyon súlyos ízületi fájdalommal és lázzal jár, és okozhat tartós egészségkárosodást. A vírust az ázsiai tigrisszúnyog és az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti, de jelenlegi tudásunk szerint a koreai szúnyog is képes erre.

A víruskutató azt is elmondta, hogy az inváziós szúnyogok hazájukban ott érzik jól magukat, ahol sötét helyek állnak rendelkezésükre, ilyenek az apró vízgyülemek, például a bambuszerdők. Szerinte a klímaváltozás miatt mára hasonlóak a körülmények az európai és magyarországi városok bizonyos területein is. Kiemelte, hogy ezeknek a szúnyogoknak kiváló tenyésztőhelyet jelentenek a ház körüli talicskák, csatornák, vízzel töltött apró edények vagy a gumiabroncsok. „Jellemzően szeretik az emberek közelségét, és a rossz hír az, hogy nemcsak este, hanem egész nap aktívak” – tette hozzá.

Kemenesi Gábor egyébként már nyolc éve kutatja a Magyarországon jelenlévő csípőszúnyogokat.

(Kiemelt kép: Fotó: Dudás Szabolcs)