Kemenesi Gábor elmondta, jó-e a Sinopharm

A virológus kifejtette véleményét a kínai vakcina hatékonyságáról. 

2021. november 16., 16:16

Szerző:

Kemenesi Gábor virológus Facebook-oldalán azt fejtegeti egy friss mongóliai tanulmány alapján, hogy mennyire hatásos vakcina a Sinopharm. A virológus szerint a tanulmány a vakcinák antitesttermelését, illetve a legismertebb vírusvariánsok elleni kötőképességet is vizsgálta. 

„A Sinopharm és Sputnik esetében alacsonyabb mennyiségű antitest termelés figyelhető meg a Pfizer és AstraZeneca vakcinákhoz képest. Sorrend a mennyiség tekintetében: Pfizer, AZ, Sputnik V, Sinopharm. A Béta (Dél-Afrikai variáns) ellen a leggyengébb az antitestek kötőképessége, a Delta az eredeti Wuhani törzzsel nagyjából azonos mértékben inaktiválódik a vizsgált vakcinák által kiváltott antitestekkel. A vakcinációt követő fertőzés mindegyik esetében magasra tornázza az antitestek mennyiségét (ezt 99 egyénen sikerült vizsgálni). Ebben a tekintetben

az Astra Zeneca és Sinopharm esetében voltak lemaradó értékek”

– írta bejegyzésében Kemenesi. A virológus szerint a kutatás gyengesége, hogy az immunrendszer más védelmi mechanizmusait nem mérték, és a valós védelmi szintet sem tudták felmérni. Kemenesi úgy véli, a tanulmány választ adhat arra, hogy a „vakcinák keverése során mit mivel érdemes kombinálni”. 

„A gyengébb antitesttermelést adó vakcinákra a jobb értékkel bírókkal érdemes ráoltásban gondolkodni”

– tette hozzá Kemenesi, aki szerint mindegyik vakcina jó, mert az alacsonyabb antitest-választ adó oltások is csökkentik járvány káros hatásait. 

 

(Kiemelt kép: Dr. Kemenesi Gábor. Fotó: Csortos Szabolcs / UnivPecs)