Bíróság: Nem kereszténygyalázás kifigurázni Jézust és Müller Cecíliát

2021. január 19., 21:28

Szerző:

Elbukta a karikatúrapert a KDNP a Népszava ellen.

 

Kedden volt a perfelvételi, majd elsőfokú tárgyalása annak a keresetnek, amit még 2020 tavaszán nyújtott be Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese Pápai Gábor Népszavában megjelent, Jézus Krisztust és Müller Cecíliát ábrázoló karikatúrája miatt.

vasarnap.hu-nak nyilatkozó Vejkey szerint ő mint egyszerű magyar állampolgár indított személyiségi jogi pert „a keresztény közösség jogainak védelme érdekében”.

A bírónő, Gál Zsófia Lívia azonban elutasította a KDNP-s politikus keresetét, mert a karikatúrát nem sértőnek, hanem jópofának minősítette:

az átlag magyar állampolgár viccként fogja fel.

A KDNP-s politikus, aki 2018 óta az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának elnöke, valamint a parlamenti imacsoport vezetője is, kifogásolta, hogy a bírónő nem engedte felszólalni a tárgyaláson:

„Teljesen szürreális, a kommunista időket idéző jelenetek zajlottak le.

(...) Teljesen nonszensz, ami történt. Még a statáriális bíróság is megadja a vádlottnak a lehetőséget, hogy az utolsó szó jogán mondjon valamit.”

A jogász végzettségű politikus ugyanakkor nem a vádlott, hanem a felperes volt.

Az elsőfokú ítélet értelmében Vejkeynek kell fizetnie a Népszavának. A politikus fellebez, ha kell, az Alkotmánybíróságig elmegy. Szerinte 

„a bíróság elsőfokú döntésének üzenete egyértelmű: ma Magyarországon büntetlenül lehet a keresztényeket gyalázni.”