Így nézett ki a kata módosítása elleni tüntetés

Tüntetést hirdettek délelőtt 10 órára a Kossuth térre a kata-törvény módosítása ellen. Amíg a parlamenti vita tartott a tüntetők a Jászai Mari térre indultak és elfoglalták a Margit hídat. A törvény kora délutáni elfogadása után a tüntetők azt ígérik: maradnak, egyben arra kérik a céljaikkal szimaptizálókat, hogy csatlakozzon hozzájuk. 

2022. július 12., 10:36

Szerző:

Több ezren jelentek meg kedden, délelőtt 10 órakor azon a spontán demonstráción, amit a kata-törvény hirtelen, hétfő délután a kormány által bemutatott módosítása ellen hirdettek meg.

A parlamenti általános vitájának megkezdése előtt a téren az emberek fújolni, sípolni és zajongani kezdtek, valamint azt kiabálták a parlamentben lévő képviselőknek, „Ne szavazd meg!”

A demonstrációra gyülekezők között megjelent Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője, aki közölte, hogy csupán széleskörű társadalmi ellenállás állíthatná meg a sürgősséggel áttolni kívánt tervezetet.

Arról is beszélt, az ellenzék ugyan a parlamentben erőtlen, de fontos felelőssége van abban, hogy „megszervezze az ellenállást” a társadalom elégedetlen csoportjai között.

A tüntetésre kilátogatók között nyilatkozott Bedő Dávid, az Momentum képviselője is, aki egy ellenzéki módosítót is jegyez. Bedő arról beszélt, elkeserítőnek tartja a helyzetet, és nem számított rá, hogy ennyire súlyos módosítást kivételes eljárással tolnak át. Emlékeztetett, a szavazás kedden volt, pénteken azonban még Gulyás Gergely miniszter sem tudott a módosításról.

Bedő hozzátette, módosítóját, amely szerint csak 2023 január 1-től vezessék csak be a módosítást, és vegyék ki belőle a tételt, amely szerint csak magánszemélyeknek számlázhatnak a katás adózók, már a törvényalkotási bizottság hétfő esti ülésén lesöpörte a kormánytöbbség.

Bedő Dávid elmondta azt is, szerinte a kata jelenlegi rendszere alapvetően jó, a visszaélések visszaszorítására viszont szerinte is szükség van. A Momentum képviselője nehezményezte, hogy Magyarországon túl sok járulékot kell a cégeknek a munkavállalók után, ezen is változtatni kell.

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes viszont úgy vélte, nem szabad ilyen válságos időkben egyáltalán nem szabadna a katán módosítani. Elmondta azt is, a kormány már a közmunkát és a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményét is megvágná, így a megszorítások máris elkezdődtek.

Miközben kint a tiltakozók gyülekeztek, az Országgyűlésben megkezdődött a törvényjavaslat összevont vitája, a kivételes eljárás keretében.

11 óra körül a tüntetők lindultak a Margit híd irányába, majd odaérve elállták a forgalmat és sikeresen megbénították azt.

Úgy tudni, hogy a tiltakozásban részt vevő futárok éppen az Erzsébet híd lezárását szervezik. 

Nem sokkal 12 óra előtt a rendőrség a gyülekezés feloszlatására szólította fel a tüntetőket. Jámbor András országgyűlési képviselő azonban csatlakozásra szólította fel közösségi oldalán azokat, akik egyetértenek a tüntetés céljával.

Helyszíni tudósítónk szerint – miközben a futárok egyszerre elindultak az Erzsébet hídhoz – a Momentum szeretné a Margit hídon tartani a résztvevőket a lezárás fenntartásához. 

Frissítés 13:15: Az MTI 13 óra 10 perckor kiadott híre szerint Tüntetők lassítják a forgalmat az Erzsébet hídon is kedd kora délután. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint a tüntetők irányonként egy-egy forgalmi sávot foglalnak el. A Jászai Mari téren a rendőrök hangosbemondókon tájékoztatták a gyűlés résztvevőit, hogy szabálysértést valósítanak meg azzal, ha a híd úttestjén és a villamossíneken tartózkodnak. Felszólították őket, hogy menjenek fel a járdára, mert akadályozzák mások szabad mozgását.

Frissítés 14:40: Az Erzsébet hídon hivatalosan vége a forgalomlassításnak – írja a 444.hu. Kettőig szólt a bejelentés, aki kérte, az végigjárja most a tüntetőket, és arra kéri őket, hogy menjenek át a Margit hídhoz vagy a Kossuth térre.

Frissítés 15:05: Újabb futárok érkeztek a Jászai Mari térre, úgy tudjuk az Erzsébet hídról jöttek vissza. A tömeg tapsol, a futárok dudálnak.

Frissítés 15:17: Az országgyűlés elfogadta a katás adózás szabályozásának módosítását. A parlamenti közvetítést kihangosítva követő tüntetők ígérik, hogy maradnak.

Frissítés 17:51: Bulihangulat van a Margit hídnál, a tüntetők piknikeznek, beszélgetnek, lazulnak. Szól a zene, pár százan lehetnek – írja az Index.hu.

Frissítés 20:00: Bevonulnak a rendőrök:A portál helyszíni tudósítója szerint már szivárognak el az emberek a Margit híd pesti hídfőjének lábától, az követően, hogy megszületett a parlamenti döntés a katáról. Néha elhangzik egy egy megafonos beszéd, a jelenlévők egymással beszélgetnek, az úttesten ülnek, nyugalom van. Egy villamos továbbra is be van ragadva a demonstráció miatt a Jászai Mari téren. A híd továbbra is el van zárva az autóforgalom elől – írja a lap.

Frissítés 21:00:  Megindult a villamosforgalom a Margit hídon kedd este, miután a rendőrök – háromszori felszólítás után – leterelték a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) módosítása ellen tiltakozókat a sínekről. Az autók egyelőre Budáról Pestre haladhatnak a hídon – jelentette az MTI munkatársa a helyszínről.

A rendőrök láncba fejlődve szorították le a tüntetőket a sínekről. Tiltakozók maradtak még a járdákon és a bicikliúton, illetve az úttesten a Pestről Budára vezető oldalon, de a rendőrök megkezdték az ő kiszorításukat is.

(Kiemelt képünk: Tüntetés a kata-törvény módosítása ellen a Jászai Mari téren. 2022. július 12-én. Képernyőfelvétel a Mérce élő tudósításából.)

A bevételek növelése és a kiadások csökkentése érdekében vezet be új intézkedéseket ősztől a helyi közösségi közlekedési feladatokat ellátó, városi tulajdonú Tüke Busz Zrt. Pécsen – tájékoztatta a baranyai megyeszékhely önkormányzata az MTI-t.

Az Igazságügyi Minisztériumhoz fordult a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a nyári táborokhoz kapcsolódó szülői panaszok miatt.