Karácsonyék mentik meg a budapesti független színházakat?

A fővárosi önkormányzat mentőövprogramot hoz létre az állami támogatás elmaradása miatt az ellehetetlenülés veszélyével szembesülő budapesti független és magánszínházi műhelyeknek, áll a Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatásában.

2022. július 7., 11:15

Szerző:

 A hivatal közleménye szerint a kormányzati támogatás elmaradása, illetve jelentős csúszása a gazdasági válság okozta többletkiadásokkal együtt a megszűnés szélére sodort több fővárosi független és magánszínházi műhelyt. A főváros - folytatták - érezve a kialakult helyzet tarthatatlanságát, "de nem átvéve az államtól a finanszírozási kötelezettséget" ezen intézmények megsegítésére hozza létre a kulturális mentőövprogramot.
 

Erre az évre - a főváros költségvetésében szereplő saját fenntartású színházak finanszírozásának átütemezésével - létrejön egy 150 millió forintos budapesti színházvédelmi alap, amely egyszeri, visszatérítendő támogatást biztosít független és magánszínházak működési költségeinek támogatására

– írták. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a alapból azok a színházi műhelyek kaphatnak támogatást, amelyek állami támogatásban részesültek korábban, de 2022-ben ezt még nem kapták meg. Ha a támogatás megérkezik az államtól, akkor a fővárosi támogatást ennek mértékében vissza kell téríteni – jelezték.

A színházvédelmi alap felhasználásának szabályait augusztus közepére dolgozzák ki az érintett intézményekkel való konzultáció után.  A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a mentőövprogram létrehozásával semmilyen körülmények között sem kívánják átvállalni a kormányzati finanszírozási felelősséget, mivel ezek az intézmények a korábbi tao-rendszerből biztosított támogatásból működtek, amelyet a kormányzati támogatások rendszere váltott fel.
 

A fővárosi önkormányzat elsődleges feladata, hogy biztosítsa a saját tulajdonában és fenntartásában lévő színházak működését – szögezték le. Ugyanakkor a főváros vezetői morális felelősséget éreznek a budapesti kultúra sokszínűségének megőrzéséért, ezért is lett része a 2020-ban a kormány és a főváros között megkötött színházi megállapodásnak a független színházi műhelyek állami támogatása - olvasható a közleményben.

(Fotó: Adrián Zoltán/168.hu)

Pénteken időjárási szempontból is kettészakad az ország. A Dunántúlon heves viharokra, jégesőre kell számítani, az ország déli és középső tájain pedig 40 fokos hőség várható.