Karácsony elárulta, hogy lesz-e áremelés a BBK-nál

A kormánypárti média közölte a hírt, hogy emelkednek a BKK jegy- és bérletárai. A főpolgármester elmondta: annak ellenére sem emelnek azokon, hogy a benzinár és az infláció is jelentősen nőtt.

2022. június 28., 10:44

Szerző:

Karácsony Gergely a Facebookon reagált arra, hogy egyes kormánypárti médiumok szerint jelentősen megdrágulnak a BKV tarifái. 

„Szerintetek mennyit foglalkozott a sok tízmilliárd adóforintból működő híresen pártatlan és tisztességes közmédia (haha) a budapesti, ahogy ők fogalmaznak »jegyáremeléssel«? És mennyit a fideszes önkormányzatok tényleges, konkrét jegyáremelésével?”

– akadt ki a főpolgármester. Szerinte annyira egyértelmű a válasz, hogy le se kell írnia.

Pedig, ahogy az az alábbi grafikán is látszódik, „nem feltétlenül ördögtől való ötlet az emelés”, ennek ellenére a vonaljegyek és a bérletek ára marad Budapesten a 2014 januárja óta érvényes szinten, csupán a főleg turisták által vásárolt termékek, például a 24 vagy 72 órás jegyek és a pótdíjak emelkednek – írta Karácsony.


Fotó: Karácsony Gergely  Facebook-oldala, KSH, BKK

„Nem emeljük a vonaljegyek és a bérletek árát, mert nincs olyan áremelés, ami megoldaná a budapesti közösségi közlekedés finanszírozási problémáit. Ugyanis a legnagyobb gond a brutális infláció és elszálló energiaárak mellett az, hogy az állam folyamatosan egyre kevesebb részt vállal (ma már csak 6 százalék) a budapesti közösségi közlekedés finanszírozásából. Ez a szám a többi európai országhoz képest is jóval szerényebb, viszont egy valamiben élen jár a többiekhez képest: a város saját forrásainak az elvonásában” – jelentette ki a politikus.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely Facebook-oldala)