Karácsony: Mager Andrea csúsztat

A főpolgármester nyilvánosságra hozza az elmúlt 9 hónap levelezését a Szabolcs utcai hajléktalankórház ügyében.

2021. március 31., 16:25

Szerző:

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek a fővárosi hajléktalankórház ügyében írt szerdai válaszlevele tele van csúsztatásokkal, és úgy látszik, hogy „a kormányközeli oligarchák ingatlanmutyijának szolgálata" még most is fontosabb, mint a legkiszolgáltatottabb emberek, valamint a kórházi kapacitások védelme – írta Facebook-oldalán a főpolgármester.

Karácsony Gergely közölte, „a tisztánlátás jegyében" nyilvánosságra hozza az elmúlt 9 hónap hivatalos leveleit, amelyekben jelezte, hogy a Szabolcs utcai kórház kiköltöztetése elfogadhatatlan, s mivel 2010 után a kormány elvette az önkormányzatoktól a kórházakat, nincs alkalmas csereingatlanjuk, és ilyen rövid idő alatt nem is lehet ilyet létrehozni.

A kormány tagjai, illetve a miniszterelnök nem válaszoltak időben ezekre a felvetéseket – jelezte.

Karácsony Gergely megismételte: „a kórház nem megy sehova addig, amíg a járványhelyzet bármely ellátottra bármiféle veszélyt jelent. Nem megy sehova addig, amíg a kormány nem ajánl alkalmas és méltó elhelyezést a mostani ingatlan helyett".

Ez a kormány dolga és felelőssége, hiszen a fővárosnak, miután a kormány 2010 után elvette a kórházakat, nincs a célnak megfelelő ingatlana, ennyi idő alatt nem is lehet ilyet létrehozni – tette hozzá.

A főpolgármester közölte: nem fogja engedni, hogy „fideszes oligarchák ingatlanmutyijának kiszolgálása veszélyeztesse egy kórház működését, ahol a legkiszolgáltatottabb embereket látják el".

Továbbá nem fogja tűrni, hogy bármilyen „ingatlanmutyi" érdekében, a saját maga által okozott vállalhatatlan helyzet mentegetése gyanánt a kormány bármely minisztere a kórházban heroikus munkát végző orvosok és nővérek munkáját ócsárolja, hogy „azt hazudják, hogy ott nem méltó az ellátás" – írta Karácsony Gergely.

Emlékeztetett, pár éve a főváros a Belügyminisztérium együttműködésével újította fel a kórtermeket, a járvány idején pedig éppen az ott dolgozók áldozatos munkájának volt köszönhető, hogy az első és a második hullámban a hajléktalan emberek körében nem alakult ki gócpont.

Az ügyben kedden fordult Mager Andreához a főpolgármester, aki együttműködést vár a kormánytól az intézmény méltó elhelyezése érdekében. Karácsony Gergely – a Főpolgármesteri Hivatal által az MTI-hez is eljuttatott – levelében kiemelte: a fővárosi hajléktalankórház a helyén marad, „onnan a járványhelyzet lecsengéséig, illetve addig, ameddig a kormány nem ajánl alkalmas csereingatlant, az ellátottaknak méltó elhelyezést a XIII. kerületi Szabolcs utcai épület helyett, el nem költözik".

Mager Andrea a főpolgármesternek címzett, az MTI-hez szerdán eljuttatott válaszlevelében közölte: ha a főpolgármester hivatalosan, írásban jelzi felé az igényét, akkor biztosíthatja arról, hogy a hajléktalanellátó június 30-ig az ingatlanban maradhat. Ugyanakkor felhívta Karácsony Gergely figyelmét: már kilenc hónappal ezelőtt jelezték neki, hogy az intézmény bérleti jogviszonya megszűnik.

 (Kiemelt képünk: MTI)