19:00 - 20:00

JÖN: Halló, itt vagyok!

Szilágyi János műsora

Karácsony Gergely: Ez a legostobább, legkárosabb, leginkább szűklátókörű megszorító politika válság idején

2020. június 7., 14:24

Szerző:

Felkerült péntek este a parlament honlapjára a 2021-es költségvetés újabb fontos dokumentuma, a kormány 2024-ig szóló költségvetési kitekintése. Új fejlemény, hogy a büdzsé bevételeinek helyreállítása nagyrészt az önkormányzatok tartósan magasabb hozzájárulásával valósul meg, egészen 2024-ig, írja az Atv.hu.

A dokumentumból kiderült többek között, hogy

  • a helyi önkormányzatok befizetései a korábbi kivetítésben szereplő 43 milliárd forintos összeg helyett 160 milliárd forinttal szerepelnek, vagyis a négyszereződő szolidaritási adó 2021 után is fennmarad, egészen 2024-ig.
  • A gépjárműadó teljes összege is a központi költségvetésbe kerül a következő években, 2024-ben már meghaladhatja a 95 milliárd forintot. Korábban a központi költségvetés rendre 50 milliárd forintot várt ezen a soron.
Koronavírus - Sajtótájékoztató - A kormány partnerként te

A dokumentummal kapcsolatban Karácsony Gergely a Facebookon azt írta,

csúnya lebukás ez. A kormány megcáfolta saját magát. Eddig ugyanis a válsággal, meg a szolidaritásról szóló szólamokkal magyarázták, miért sarcolják minden eddiginél jobban Budapestet és az önkormányzatokat.

A péntek este benyújtott dokumentum, a 2024-ig tartó költségvetési kitekintés azonban leleplezi ezt a hazugságot. A kormány ugyanis a kivéreztetést nem csak a jövő évre, hanem 2024-ig tervezi.

Budapest főpolgármestere szerint a szolidaritási adó Budapest esetében az eddigi 10 milliárd helyett közel 40 milliárdos sarcot jelent évente. A gépjárműadóból pedig az idei 51 milliárd helyett jövőre már 87 milliárdot, 2024-re pedig már 95 milliárdot akar beszedni a kormány, miközben a feladatokat és a kiadásokat az önkormányzatoknál hagyja.

Mint írja, Budapest és az önkormányzatok kivéreztetésének milliók látják kárát országszerte, ez a legostobább, legkárosabb, leginkább szűklátókörű megszorító politika válság idején. Ennek a sarcpolitikának semmi köze a válságkezeléshez, semmi köze a szolidaritáshoz. Arról van szó, hogy a magyar kormány egyszerűen nem képes elviselni, hogy tőle független önkormányzatok működnek. Megküzdeni most már nem csak Budapest, és a többi önkormányzat működőképességéért, hanem magáért az önkormányzatiságért muszáj.