Pár napon belül kiállítja a számlát az FKF, az állami kukaholding kifizeti a tízmilliárdot a fővárosnak

2020. január 20., 08:27

Szerző:

Fürjes Balázs szerint nem kaptak számlát, ezért nem fizet az állami kukaholding, vagyis a Nemzeti Hulladékkezelő Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. a fővárosnak. Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár azt nyilatkozta az ATV Híradójának, hogy amint megtörténik az adategyeztetés, kifizetik a 2019-ből fennmaradt 10 milliárdos összeget az FKF-nek.

Hónapok óta vita folyik a kormány és a főváros között arról, miért nem fizeti ki a kukaholding a fennálló tartozást a munkát elvégző fővárosi cégnek, a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt.-nek. A 10 milliárdos összeg ugyanis már befolyt a holdinghoz, ezt Karácsony Gergely főpolgármester többször szóvá is tette.

Fürjes Balázs szombati közleményében azt írta, hogy 2019-re minden benyújtott számlát kifizetett a fővárosnak a cég. Az utolsó 2019-es számlát az FKF még nem nyújtotta be, így a kukaholdingnak nincs jogszerű lehetősége fizetni. Pénteken viszont Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együtt tárgyalásokat folytattak Karácsony Gergellyel, ahol megegyeztek, hogy az FKF és a kukaholding vezetői minden kérdést tisztáznak.

Fotó: Facebook/FKF Zrt.

Fürjes Balázs az ATV-nek elmondta, pénteken Karácsony Gergellyel egyetértettek abban, hogy könnyen és gyorsan rendezhető a helyzet.

– Én azt hiszem, hogy nincsen huza-vona, rendes kerékvágásban mennek a dolgok. Ez mindig úgy történik, hogy a számlát megelőzi egy adategyeztetés, a kukaholding várja hogy az FKF-től megérkezzen az utolsó adatszolgáltatás, ezt követi egy adategyeztetés, ezután az FKF kiállítja a számlát. Biztos vagyok benne, hogy ez 1-2 héten belül meg fog történni, még januárban

– mondta Fürjes Balázs.

Mártha Imre, az FKF vezetője viszont azt nyilatkozta a csatornának, hogy a nehézséget az elszámolás bonyolultsága okozza, és az, hogy az FKF el van választva a befolyó pénzektől.

– Ebben az adatszolgáltatásban, az elmúlt 3 év során, több hét, mire ez lezajlik, ettől függetlenül ezt simán ki lehet fizetni, hiszen ez a pénz már befolyt a kukaholdinghoz. Azt gondolom, hogy nincs emögött politikai szándék, mi csak szeretnénk ehhez a pénzhez minél hamarabb hozzájutni

– jegyezte meg Mártha Imre. Hozzátette, ha a kukaholding részéről nyitottak rá, akár 2-3 napon belül ki tudják állítani a számlát a tízmilliárdos összegről.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.