Karácsony Gergely reagált Orbán fenyegetésére: Ne csak a tisztekről, a tesztekről is beszéljünk végre!

2020. április 17., 14:47

Szerző:

Számtalan dologban egyetért Orbán Viktorral a főpolgármester, aki részletesen reagált a miniszterelnök reggeli rádióinterjújában tett kijelentéseire – például mindjárt arra, hogy

Budapestre valóban különleges szabályoknak kell vonatkozniuk.

Itt Orbánnak arra a kijelentésére utalt, hogy Budapesten van a legtöbb fertőzött, ezért a fővárosra sajátos szabályok vonatkozhatnak majd. Karácsony szerint egyértelmű, hogy mindenhol a világon a nagyvárosokban fokozott a kockázat, de szerte a világban fontos a szoros együttműködés és információátadás a kormányok, a városok vezetése és a járványügyi hatóságok között.

 

„Most, hogy a miniszterelnök azt mondta, »a lehető legszorosabb együttműködésre« törekszik, várjuk az eddigi gyakorlat gyökeres megváltoztatását. Mi készen állunk”, írta Karácsony Gergely. 

A főpolgármester egyetért azzal is, hogy a magyar kormány Ausztriát tanulmányozza, de az osztrák kancellár napi 15 ezer tesztelést tart szükségesnek. Karácsony például a jövő héten egyeztet is a bécsi főpolgármesterrel.

Karácsony egyetért azzal is, hogy az idősotthonokban kialakult helyzetnek következményei kell legyenek. De ezzel kár késlekedni.

„Az első és legfontosabb következménynek annak kell lennie, hogy

a kormány azonnal elrendeli az ország összes idősotthonban lakó emberének és az ott dolgozóknak a tesztelését.”

A másik, szintén azonnali következmény, hogy a kormány számon kéri a kormányhivatalt, amelynek vezetése gyakorlatilag megtiltotta a kórházakból az idősotthonokba visszaszállított betegek tesztelését, hiszen – jegyezte meg a főpolgármester – „egyre nyilvánvalóbb, hogy a fertőzés így és emiatt terjedhetett el az idősotthonokban.”

Karácsony közölte még, hogy

Budapest a saját erőforrásaiból 10 ezer gyorstesztet szerzett be. 

Írt még arról is, hogy valóban fontosak a katonai akcótervek, de itt az ideje a humánus akcióterveknek is. Mint írta: a „fertőzöttek” és az „elhunytak” nem kategóriák, hanem édesanyák, édesapák, nagyszülők, testvérek, barátok, szomszédok, akik pár hónapja még a vírus létezéséről sem tudtak. Az „ágyszámok” pedig orvosokat jelentenek, nővéreket, egészségügyi és szociális dolgozókat, akik egészségüket kockáztatva küzdenek a betegekért és a rájuk bízott ellátottakért. Ne csak a számokat és statisztikai adatokat vegyük észre, hanem az emberi sorsokat is, és

ne csak a tisztekről beszéljünk, hanem a tesztekről is végre.

12:53

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.