Karácsony Gergely: Már nem tudunk tovább várni a magyar járványügyi hatóságokra, tömeges tesztelést indítunk Budapesten

2020. április 23., 15:39

Szerző:

A főpolgármester a Facebook-oldalán arról számolt be csütörtökön, hogy több mint 20 ezer tesztet szereztek be a napokban. Ebből 10 ezer darab közbeszerzéssel a Kelen Kórház Kft.-től vásárolt IgM/IgG típusú teszt, amelyek felhasználása folyamatos az idősotthonokban és a hajléktalanokat ellátó szervezeteknél. További 10 800 PCR teszt szolgáltatója a Corden International Kft.

Karácsony Gergely közlése szerint eddig nagyjából ezer tesztelésen vannak túl, és hozzátette:

a nemzetközi tapasztalatok és a mérvadó egészségügyi szervezetek szerint minél több tesztet kell végezni annak érdekében, hogy megállítsák a járvány terjedését.

A főpolgármester szerint a tesztelésnek kiemelt szerepe van abban, hogy kiderüljön, ki az, aki túljutott már a betegségen és hol tart éppen a járvány, hogy a mostani korlátozó intézkedéseken enyhíteni lehessen. Azt is hozzátette, úgy érzik, a magyar járványügyi hatóságok nem végeznek elég tesztet, és már nem tudnak rájuk várni, ezért

saját forrásból és a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával elindítják a tömeges tesztelést Budapesten.

Karácsony megjegyezte: a teszteket a főváros a szociális és idősotthonokban dolgozó munkatársakon, gondozottakon és az intézmények lakóin végzi el először.