Karácsony Gergely is megszavazta, hogy egy referenciával nem rendelkező cégre bízzák a budapesti patkányirtást

2019. május 11., 18:13

Szerző:

Karácsony Gergely budapesti ellenzéki főpolgármester-jelölt, a Fővárosi Közgyűlés költségvetési bizottságának a tagjaként megszavazta, hogy 2018. július 1-től ne a munkát 47 éve sikerrel végző Bábolna Bio Kft., hanem a referenciával nem rendelkező cégcsoport, az RNBH Konzorcium végezhesse el a patkányirtást a fővárosban – derítette ki az ATV.

Ez azért meglehetősen kínos, mert a gyors egymásutánban tett lakossági bejelentések nyomán az ellenzéki főpolgármester-jelölt többször élesen bírálta Budapest vezetését a rengeteg patkány miatt. Most az ATV kérdésére elismerte, hogy megszavazta a Bábolna Bio Kft. leváltását, amit azzal indokolt, hogy az RNBH Konzorcium kedvezőbb árajánlatot adott. 

Az RNBH Konzorcium egyébként valamivel több mint egymilliárd forintos árajánlattal nyerte el öt évre a patkányirtást úgy, hogy a cégcsoportot alkotó négy vállalat – a Rovért Kft., a Növényvédő és Kártevőirtó Kft., a Bogármérnökség Kft. és a Hygiénia Kártevőirtó és Szolgáltató Kft. – egyike sem budapesti, hanem vidéki, és csak szúnyogirtási referenciákkal rendelkeztek.. 2018 decemberében aztán Tarlós István főpolgármester javaslatára a cégcsoport kapott még  650 millió forintot 2019-es patkányirtásra a hagyományosan rendelkezésre álló keret, 260 millió felett. Karácsony Gergely emiatt egy április 25-i Facebook-videó kísérőszövegében azt állította, hogy Tarlós István vezetésével a főváros egy olyan cégcsoportra bízta a patkányirtást Budapesten, amely több mint háromszor drágábban dolgozik az elődjénél mégis patkányok rohangálnak az utcákon. A plusz 650 milliót  „tipikus fideszes eljárásnak” nevezte az ATV előtt.

A Bábolna Bio Kft. 1971 óta végezte a patkányirtást Budapesten 220 ezer épületben, 525 négyzetkilométeren. Vesztes ajánlata szerint évi 253 millió forintért, összesen 1,265 milliárdért vállalta volna újra.

 

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.