Karácsony Gergely: Győzött a közösség ereje

Ismét bebizonyosodott, hogy a közösség ereje meghátrálásra kényszeríti még Európa legerőszakosabb, legcinikusabb, legönzőbb kormányát is – írta a főpolgármester.

2021. június 7., 08:58

Szerző:

Karácsony Gergely hatalmas sikerként könyvelte el, hogy a szombati Fudan-tüntetésen több ezren vettek részt, és ezt szerinte már a kormány sem hagyhatta figyelmen kívül. „Ismét bebizonyosodott: a közösség ereje meghátrálásra kényszeríti még Európa legerőszakosabb, legcinikusabb, legönzőbb kormányát is. Az első győzelem tehát megvan, nem egyik, vagy másik politikus győzelme, hanem a közösség erejének győzelme, a tiétek” – írta közösségi oldalán a főpolgármester, aki Gulyás Gergely „némileg zavaros tartalmú meghátrálása után” pontokba szedte, hogy mi várható a jövőben a Fudan ügyében.

Mint írja, „nem a kormány kegyén múlik a népszavazás, valójában tök mindegy tehát, hogy a kormány támogat-e egy népszavazást Fudan-ügyben, vagy sem. Népszavazás lesz. És nem akkor, amikor a kormány kegyeskedik megengedni, hanem amikor mi úgy akarjuk.”

Kettes pontban megfogalmazta, hogy „a Fudan-beruházás feltételei akkor lesznek ismertek, ha a kormány végre hajlandó nyilvánosságra hozni azokat. Pont ezt kezdeményeztem hetekkel ezelőtt. Szóval, hajrá, tegyenek ki mindent az asztalra, a kínai hitelfelvételről szóló tárgyalások részleteivel kezdjék. Van viszont egy beruházás, aminek minden feltétele ismert, hiszen megállapodtunk róla: ez a Diákváros. Ezt kell megépíteni, nem mást.”

Hangsúlyozta, hogy a Fudan megépülése „minden egyes magyarnak a zsebébe vág, hiszen ezt az adósságot a gyerekeinknek, sőt az unokáinknak is fizetniük kell”. Hozzátette, hogy a Diákváros ellenben a „vidéki magyar fiataloknak jelent majd megfizethető lakhatást, (...) ezért a népszavazás országos is lehet, szólnia kell a kínai adósságfelvételről és a vidéki fiatalok esélyeiről”.

Reagált a kínai nagykövetség levelére is. „Tudomásul veszem, ha a kínai követség sajtószóvivője a belügyeikbe való beavatkozásnak veszi, ha olyan szavakat használok, mint »demokrácia«, »jogállam«, »emberi jogok«. De mivel én ezekben hiszek, ezeket fogom használni ezután is. Az persze érthető, ha Kína a saját politikai-gazdasági befolyásának növelése érdekében cselekszik, az az elfogadhatatlan, ha a magyar kormány Magyarország érdekei helyett szintén a kínai politikai-gazdasági befolyásszerzést szolgálja ki. Ezért mondtam: mi nem a kínai emberek ellen tüntettünk, hanem Magyarország szuverenitásának sunyi kiárusítása ellen.”

Hozzátette, hogy hétfőn megkezdi az egyeztetést a miniszterelnök-jelöltekkel a kínai vezetésnek írandó levélről, és újra kezdeményezi a kormánynál, hogy hozzanak nyilvánosságra minden iratot, „ami eddig a kínai adósság és a kínai kommunista egyetem ügyében keletkezett”. Hozzátette, hogy elkezdi az egyeztetéseket a népszavazás kiírásának feltételeiről is.

„A közösségünk az első győzelmet elérte a kormány meghátrálásával, Magyarország akkor nyer, ha olyan kormánya lesz, amely nem árusítja ki az ország szuverenitását, amely a 99 százalék érdekét szolgálja, és nem az 1 százaléknyi kiváltságos kevesek magánérdekeit” – írta Karácsony.

(Kiemelt kép: 168.hu | Pozsonyi Roland)