Karácsony Gergely: Az ellenzék szinte valamennyi jelöltje megszerezte már az induláshoz szükséges számú aláírást

2019. augusztus 25., 14:45

Szerző:

Az önkormányzati választás tétje az, hogy visszaadjuk Budapestet a budapestieknek - fogalmazott Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt vasárnap ellenzéki kerületi polgármesterjelöltek társaságában Budapesten.

A közös ellenzéki főpolgármester-jelölt a belvárosi Deák Ferenc téren tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: a kerületi polgármesterjelöltekkel arra szövetkeznek, hogy a budapestiekkel közösen visszaszerezzék a várost és azt visszaadják a budapestieknek. Azt szeretnék, hogy Budapest egy olyan hely legyen, amely mindannyiunk közös otthona, és amely az elmúlt kilenc év elszalasztott lehetőségei után valóban egy élő és élhető város legyen.

A főváros minden részén elindították kampányukat, és ajánlásgyűjtéseik azt mutatják, hogy gyakorlatilag szinte valamennyi jelölt már most is rendelkezik az induláshoz szükséges aláírásokkal.

A változás üzenetét azok az utazó fák képviselik, amelyek a következő ötven napban minden kampányeseményen velük lesznek, azt jelezve, hogy egy élhető és zöld várost szeretnének. A fákat a választások után a fővárosi Városháza Parkban ültetnék el.

Önkormányzat 2019 - Karácsony Gergely sajtótájékoztatója
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Karácsony Gergely kiemelte, arra szövetkeztek, hogy visszaadják a város elvett pénzét, ami az elmúlt években a fővárosi költségvetés megcsapolásában jelentkezett, és a város elvett zöldfelületeit, köztük a Városligetet és a Római-partot. Visszaadnák a budapestieknek az elvesztett esélyt arra, hogy mindenkinek legyen megfizethető lakhatása, azokat az éveket, amelyeket elrabolt tőlük a budapesti összeomlott egészségügyi ellátás, és elvesz tőlük a város rossz levegője.Minden kérdésben, amely őket érinti, megkérdezné a budapestieket, a főpolgármester vétójogával élve pedig stadionépítési stopot hirdetne, míg a beruházásokra a helyiek áldásukat nem adnák.

Kerületi polgármester-jelöltjeiket Karácsony Gergely egy sokszínű politikai szövetség részeseinek nevezte. Olyan emberek, akik különböző pártokban politizáltak, de most mégis képesek voltak félretenni a korábbi sérelmeiket annak érdekében, hogy a közös célt megvalósítsák - mondta. Hangsúlyozta, nem csak érdekszövetség alakult, hanem közös értékeik vannak. Mindannyian hisznek abban, hogy Budapestnek zöldebbnek, igazságosabbnak, szolidárisabbnak, toleránsabbnak, nyitottabbnak és szabadabbnak kell lennie.

Újságírói kérdésre kiválónak nevezte választási esélyeiket. Mint mondta, azok az ellenzéki pártok, amelyek szövetkeztek annak érdekében, hogy megváltoztassák Budapestet, az európai parlamenti választáson a fővárosi szavazókörök több mint 80 százalékában többségben voltak a Fidesszel szemben, és úgy gondolja, megnyeri a főpolgármester-választást is. Elmondta: kampánybüdzséjük meglehetősen szerény lesz, nagyságrendileg 100-150 millió forint az, amit a pártok összedobtak annak érdekében, hogy egész budapesti kampányukat finanszírozzák. Emellett kis összegű adományokat is gyűjtenek. Szintén kérdésre válaszolva arról is beszélt: az ellenzéknek egy főpolgármester-jelöltje van, Karácsony Gergely. Mindenki más, aki elindul, a változatlanság jelöltje, vagy ha úgy tetszik, a Fidesz jelöltje – vélekedett.