Tordai Bence: Az egy nagyon fontos üzenet, ha a legmagasabb közvetlenül választott közjogi méltóság az ellenzék kezén van

2019. október 13., 22:27

Szerző: Bíró Veronika

– Finom optimizmus volt bennem, belefáradtam az izgalomba – felelte Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a 168 Órának arra a kérdésre, hogy milyen eredményre számított ma.

Elmondása szerint nem izgult ennyire az elmúlt tíz évben. Úgy látta, most tényleg voltak győzelmi esélyeik, amit nem nagyon volt alkalma az ellenzéknek megtapasztalni.

– Ahogy csorogtak az adatok, azt láttuk, hogy mintha inkább felénk billenne a mérleg

– tette hozzá. Elmondása szerint tavaly a parlamenti választáskor csak abban reménykedtek, hogy elkerülhető az újabb kétharmados fideszes győzelem.

– Most viszont azért bizakodtunk, mert összehoztuk az ellenzéki együttműködést, végigvittük az előválasztást, és megtaláltuk a legjobb főpolgármester-jelöltet. Úgy is tűnt az utolsó mérések alapján, hogy komoly esélye lehet Karácsony Gergelynek Tarlós Istvánnal szemben

– magyarázta optimizmusát.

Fotó: Szovathy Kinga

Úgy vélte, ha a legmagasabb közvetlenül választott közjogi méltóság az ellenzék kezén van, az egy nagyon fontos üzenet, és kisugárzó hatása van, mert Budapesten múlik a változás.

– Szerintem lesznek itt nagy meglepetések, és átrendeződik a térkép, Budán is

– tette hozzá. Azt látja, a Borkai-botrány nagyon sok szavazatot hozott az ellenzéknek.

– Nem tudom, kinek kell megköszönni, de köszi. Olyan hírek jöttek, hogy ez 5-6 százalékkal is levihette a Fidesz támogatottságát. Pont azokban a régi polgári Fidesz-bázisokban, ahol már amúgyis erodálódott az ő támogatottságuk

– állapította meg.

Szerinte az, hogy Kósa Lajos alelnök értékelt ma nagy nyilvánosság előtt a Fidesz nevében, azt mutatja, hogy Orbán Viktor nem szereti a vereséget a saját nevéhez kötni.

– Úgy látszik, nem akarja a nevére venni az általuk vártnál rosszabb eredményét a Fidesznek. Azt Fidesz-szavazóként személyes sértésnek venném, amit most a Borkai-ügyről mondott, hogy először a választók nyilvánítanak véleményt, utána pedig ő. Ez a szintű elvtelenség, gerinctelenség, gyávaság a meggyőződés és az elvszerű politika hiánya. Ez ilyen tisztán nagyon ritkán mutatkozik meg

– jegyezte meg.

Tordai Bence nem tart attól, hogy ellenzéki győzelem esetén a kormánypártok megvonással büntetnék a fővárost, mivel több mint 40 százaléknyi Fidesz-szavazó él Budapesten.

– Ha a Fidesz nagyon ostoba, akkor kihirdetheti a hadiállapotot Budapesttel szemben, de nem annyira ostoba

– mondta.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.