Elmondta Karácsony Gergely, hogyan húzza a csőbe a Fideszt az ellenzék

Karácsony Gergely is ott volt Márki-Zay Péter eredményváróján és nyilatkozott a 168-nak. 

2021. október 18., 11:12

Szerző:

„Karácsony 99 százalékban Gyurcsány” – a Fidesz narratívájából sokáig úgy tűnt, a főpolgármesterben látják Orbán Viktor 2022-es kihívóját. De nemcsak a kormánypártok, már az ellenzék és szavazóik egy jelentős része is készült az Orbán-Karácsony ütközetre. Budapest vezetőjének visszalépése végül nem várt fordulatot hozott, hivatalosan is Márki-Zay Péter az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely is ott volt a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) indulójának eredményváróján, ahol elkaptuk néhány kérdésre.

Mennyire lepte meg Márki-Zay Péter győzelme?

Számomra egyértelmű volt, hogy jelentős többséggel nyer a második fordulóban.

A visszalépéséig sokan biztosra vették, hogy ön legesélyesebb a miniszterelnök-jelöltek között. Ennek fényében most milyen ott állni Márki-Zay Péter mellett?

Magam sosem éreztem biztosnak, hogy nyerhetek. Az első forduló eredményeit konstatálva pedig egyértelmű volt, ha mindenki talpon marad, Dobrev Klára győz majd. Úgy láttam, ez nem egyezik sem az ellenzék, sem pedig Magyarország érdekeivel. A visszalépésem helyes döntés volt. Sőt, napról napra egyre magabiztosabb lettem. Így kellett tennem.

Akkor nincsenek rossz érzései ezzel kapcsolatban?

Nincsenek. Sikerült egy olyan politikai-forgatókönyvet kialakítanunk az előválasztáson részt vevő emberekkel, ami felborítja a Fidesz menetrendjét. Ezzel teljesen más keretek közé vihetjük a politikát, mint azt eddig várták vagy szerették volna. És ez az egyik ok, ami most nagyban növeli az ellenzék esélyeit.

Aki korábban Önre akart szavazni, esetleg erősen baloldali beállítottságú, miért voksoljon Márki-Zay Péterre 2022-ben?

A program, amelyben hiszek, és amit magam is képviselek, meg tud majd valósulni Márki-Zay Péter mellett. Emellett olyan jelölt, aki tovább növeli az ellenzék győzelmi esélyeit. Ha tudjuk tartani a mostani lendületünket, nyerni fogunk 2022-ben.

Márki-Zay Péter van elég kompromisszumkész, hogy az ellenzék élére álljon?

Abszolút. Nyilván kell majd kompromisszumokat kötni, de ne felejtsük el, van egy hatpárti program, az ellenzék közös kormányzásra készül. Az elmúlt 12 év rengeteg társadalmi és gazdasági problémát okozott Magyarországnak, azon fogunk dolgozni, hogy ezeket helyrehozzuk.

Várhatóak ellentétek az ellenzéki pártok közt Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltsége miatt?

Ez most egy olyan új helyzet a pártok számára, amit meg kell emészteniük, hiszen a jelöltünk nem a pártok világából érkezik. Viszont ha győzni akarunk, a közös érdekeket kell néznünk és továbbvinni azt, amit elkezdtünk. Nem lehetünk sem az országunk, sem a magunk ellenségei.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond Márky-Zay Péter miniszterelnök-jelölt eredményváróján az Anker közben. 2021. október 17-én. Fotó: Merész Márton)

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.