Elkezdődött a Kamu utcai csata

Leaszfaltoznak egy zöldfelületet Kőbányán annak köszönhetően, hogy pályázati forrásokat tudnak felhasználni a földútként nyilvántartott, valójában fás-bokros terület fejlesztésére. A lakók tiltakoznak a Kamu utcának becézett, 2012-ben Albert Camusról elnevezett, sosem volt utca beépítése ellen. 

2021. szeptember 10., 10:57

Szerző:

A kőbányai Csősztoronytól néhány perc sétára található a Harmat és a Mádi utcák között az Ihász-köz négy darab, tízemeletes panelháza. A kisebb, csendesebb lakótelep jó hírét a kimondottan zöld környezetnek is köszönheti. Kőbánya egyik olyan részén járunk, amelyre találó leírás, hogy olyan barna övezet, amely valójában évtizedek óta zöld. Maga az Ihász-köz park két, egykori sörgyári terület közé van beékelődve, a közeli Csajkovszkij park eredetileg a Dreher-villa arborétuma volt, mielőtt átadták a köznek. E múlt maradványa az Albert Camus utca is, amelyet a környékbeliek csak Kamu utcának hívnak, nem véletlenül. Ilyen utca ugyanis valójában nincsen.

Az Albert Camus utca ugyanis eddig nem volt más, mint egy fákkal, bokrokkal sűrűn benőtt zöld sáv a Dreher sörgyárak területeit összekötő, évtizedekkel ezelőtt felszámolt iparvágány mentén, közvetlenül az Ihász-közi lakók ablakai alatt. Mivel az egykori iparvágány nyomvonala megmaradt, a 2012-ig névtelen közterület földútként volt nyilvántartva, annak ellenére, hogy valójában nem volt más, mint a házakat körülölelő Ihász-köz park növényzettel legsűrűbben benőtt része. A lakók kálváriája ezzel kezdődött. A Kőbányai önkormányzat ugyanis nyert a belterületi földutak szilárd burkolatúvá alakítására kiírt pályázaton.

A fejlesztési forrás drága kincs. Magyarországon talán nincs is olyan önkormányzat, amely ne építene kilátót vagy műfüves focipályát akkor is, ha nagyobb szükség lenne buszmegállóra, zebrára vagy játszótérre, parkosításra. Így történhet meg, hogy ami papíron úgy fest, mintha leaszfaltoznák Budapest mértani közepén az utolsó földutat, az a gyakorlatban fák kivágását, egy park megnyirbálását, és az így elvett terület leaszfaltozását jelenti. A lakók persze nem nyugodnak bele, szinte nincs olyan erkély vagy ablak, amelyre ne lenne kifeszítve egy-egy tiltakozó molinó. A „Nem kell a kamu út!” felirat mellett a legtöbb a fák és a beton, a sünik és az autók ellentétpárjával teszik egyértelművé, hogy az ott élők mire szavaznának, ha őket is megkérdeznék.

Tálos Lőrinc

(Kiemelt kép: Somlyódy Kőbányáért / Facebook)

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.