Kairó tíz nappal a támadás előtt már figyelmeztette az izraeli kormányt – hiába

Abbász Kamel egyiptomi hírszerzési miniszter tíz nappal a Hamász fegyvereseinek támadása előtt figyelmeztette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy valami rendkívüli, szörnyű támadás készül Gázából.

 

2023. október 9., 20:11

Szerző:

A Jediót Ahronót című újság hírportálja szerint Netanjahu a figyelmeztetésre azt felelte: az izraeli hadsereg „nagyon el van foglalva” a ciszjordániai terrorcselekményekkel. Az egyiptomiak szerint az izraeli tábornokok is azt bizonygatták egyiptomi kollégáiknak, hogy „a gázai helyzet, különösen a határ mentén, ellenőrzés alatt áll”.

„Figyelmeztettük őket, hogy a helyzet nagyon hamar robbanni fog, és nagyot. De alábecsülték a figyelmeztetéseinket” – mondták az egyiptomi hírszerzők.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal a lap kérdésére úgy válaszolt: „az a jelentés, miszerint figyelmeztetés érkezett a háború kitörése előtt Egyiptomból, téves és hamis”.

(Kiemelt kép: palesztinok az izraeli csapásokban megsemmisült Watan-torony romjai mellett Gázában 2023. október 8-án. Fotó: Majdi Fathi/NurPhoto via AFP)

 

08:47

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

07:16

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.