Jutott a volt fidelitasos sushizójára az EKF pénzekből

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) rendezvénysorozat forrásaiból részesültek főtanácsadók és volt fidelitasosok is. Egyikük egy sushi bár létrehozására kapott pénzt.

2023. február 20., 09:35

Szerző:

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) rendezvénysorozat forrásaiból részesült a lebonyolításért felelős társaság két főtanácsadójának cége, számos egykori volt fidelitasos érdekeltsége – egyikük egy sushi bár létrehozására kapott támogatást –, továbbá csaknem egymilliárd forint jutott két alapítványnak, amelyeket egy kormánypárti újságíró hozott létre, írta meg a 24.hu.

Több százmillió forintnyi megrendelést kaptak a nemrég indult Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat főtanácsadójának és feleségének érdekeltségei a 24.hu szerint. Mészáros Zoltán jelenlegi vezérigazgatói főtanácsadó 2020 márciusáig vezérigazgatója volt a rendezvénysorozatot bonyolító Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-nek. A társaság pályázati nyilvántartásai szerint Mészáros és felesége érdekeltségében álló három cég összesen 753 millió forintot nyert el a programsorozat forrásaiból. Igaz, több esetben olyan rendezvények lebonyolítására, amiket korábban is a főtanácsadó és neje cégei szerveztek.

Mészáros Zoltán a támogatásokkal kapcsolatban azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy nincs összeférhetetlenség, mivel 2020 márciusa óta nem vezető tisztségviselője az EKF-et menedzselő cégnek, és az említett pályázatok elbírálásában és a döntéshozatalban sem vett részt. Hangsúlyozta azt is, hogy a legtöbb említett rendezvényt maga találta ki, és bonyolította le korábban is.

Nem Mészáros az egyetlen főtanácsadó, akinek érdekeltsége támogatásban részesült. 2022-ben a Can Togay János művészeti és kreatív főtanácsadó résztulajdonában álló társaság, a BuildingScape Hungary Művészeti és Kommunikációs Kft. 58 millió forintot nyert el a programsorozat forrásaiból. Céges tulajdonrészétől idén februárban vált meg Can Togay, aki a 24.hu-val azt közölte, csupán 5 százaléknyi tulajdonrésze volt. Mint írta, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. döntéshozatalában nem vett részt, immáron volt cége pályázata esetében sem. Az említett BuildingScape Kft. főtulajdonosa Somogyi Zoltán érdekeltsége, aki a Political Capital elemző, kutatóintézet egyik alapítója.

Nem csak a főtanácsadók jártak jól az EKF-hez köthető pályázatokkal. A 111 milliárd forintból megvalósuló kulturális programsorozat részeként különböző területeken lehetett támogatásra pályázni, így például kulturális, közösségi, gasztronómiai projektekre vagy a régió értékeinek megőrzésére.
A pályázati felhívásban szerepel, hogy működési jellegű támogatást nem tudnak adni, csak új események, programok és projektek létrehozására áldoznak. A támogattottak között van Szalay Zsolt, a helyi Fidelitas egykori alelnöke, aki korábban társával kamatmentes uniós hitelből nyitott magánorvosi központot Veszprémben. 

2020-ban nyitott Kedvencem néven wok bárt Veszprém belvárosában, az Óváros téren, amely hamarosan bezárt. 2022 decemberében, a korábbi wokozó szomszédságában hasonló profilú helyet nyitott Saiko No Sushi néven. A sushizó 2022-ben 66 millió 400 ezer forintos támogatásban részesült, a VEB2023 Zrt. támogatásával „Saiko No Sushi Bar létrehozása” címén.

Tiszta Balaton, tiszta művészet címen két pályázaton összesen 270 millió forint támogatást nyert el 2022-ben a Hybrid Cycle Kft. is, amely már 2021-ben is nyert 60 millió forintot. A cég főtulajdonosa az Ideona Zrt., amelynek vezetőségében ott van Tóth Gábor Szilárd volt Fidelitas-tag.

(Kiemelt képünk forrása: Facebook)

 

 

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.