Jövőre nyílt forráskódú programokat használnak a kormányhivatalok

A kedd este megjelent Magyar Közlöny egyik rendeletében előírták, hogy januártól nyílt forráskódú programokat kell használniuk a kormányhivataloknak – ahol azt műszaki, gazdasági okok nem zárják ki.

2022. október 19., 06:39

Szerző:

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Magyar Közlönyben megjelent rendeletében előírja, hogy 2023 január 1-től „a fővárosi és vármegyei kormányhivatal nyílt forráskódú programot alkalmaz mindazon informatikai szolgáltatásnál, ahol azt műszaki, gazdasági okok nem zárják ki.”

Ez különösen igaz lesz az emailes rendszerekre, a böngészőre és az irodai alapprogramokra.

Továbbá a  Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft. egy gazdálkodási- és adattárházrendszert, vagyis irányítástámogatási rendszert fog működtetni. Ennek informatikai infrastruktúráját pedig a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. üzemelteti.

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnöke a szövetség közgyűlése után tartott sajtótájékoztatón a Holiday Beach Budapest szállodában 2022. szeptember 26-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

17:58

Az online szerencsejátékok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte, így nem csoda, hogy hazánkban is egyre több ember figyelmét felkeltik az online kaszinó játékok, illetve a sportfogadási lehetőségek. Van azonban egy olyan dolog, amely jelenleg nem teljesen egyértelmű. Ez pedig nem más, mint hogy mennyire legálisan működnek hazánkban a sportfogadási, és az online kaszinó oldalak.

16:26

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást. 

Elkezdődött a megújuló Blaha Lujza tér műszaki átvételi eljárása kedden, az ellenőrzési folyamat során kisebb helyszíni munkák még történhetnek, ezt követően a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető teret még az idén birtokba vehetik az arra közlekedők, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).