Jövőhéten jön a tikkasztó hőség, mit tehetünk ellene?

Jővőhét hétfőtől egészen csütörtökig harmadfokú hőségriasztást adtak ki. Az ilyen melegben viszont ajánlatos pár dologra jobban figyelni, hogy azt épen át tudjuk vészelni.

2022. június 26., 11:41

Szerző:

Hőhullámok idején – a védekezés szempontjából – az elsődleges feladatunk az izzadással elveszített folyadék pótlása, továbbá a környezetünk ideális hőmérsékleten tartása; ez a két szempont határozza meg a védekezést – mondta Páldy Anna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakértője az Infostartnak.

A folyadék pótlására a legjobb megoldás a víz, vagy az ásványvíz, de az alkoholmentes italok és gyümölcslevek is jók. Viszont kerülni kell a magas cukortartalmú üdítőket, a tömény alkoholt, kávét, a sört és bort.

A szakérte felhívta a figyelmet arra, hogy a környezetünk – tehát az iroda, vagy a lakásunk – hűtéséhez élhetünk a hagyományos védekezi módszerekkel, ilyen például a napközbeni sötétítés. Ventilátorok is hasznosak lehetnek, de ebből hasznosabbak a „nedves” fajták, ugyanis a simák szárítják a levegőt, és ezzel a szervezetünket is. A légkondicionálókat pedig szükséges rossznak nevezte. A légkondikat Páldy elmondása szerint ajánlott úgy beállítani, hogy a külsű és belső hőmérséklet között ne legyen nagyobb a különbség, mint 10 Celsius-fok.

Az úgynevezett kitartó sportok űzése a fiatalabbaknak sem tanácsos, a kerékpározás, a futás vagy akár a teniszezés legfeljebb a reggeli órákban, gondoskodva a folyadékpótlásról, illetve a szervezet hűtéséről. Páldy Anna arra is felhívta a figyelmet, ha hosszabb utazásra megyünk, vigyünk magunkkal mindig megfelelő mennyiségű, legalább egy-két liter vizet.

(Kiemelt kép: Egy kisfiú játszik a szökőkútnál a kánikulában a Szabadság téren 2021. június 22-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)