Jött a SZÉP-kártya és a béremelés, 10 százalékkal drágább lett a rántotthús

2019. május 28., 10:53

Szerző:

Egy budapesti belvárosi irodaház étkezdéje azzal indokolta a 10 százalékos áremelésre, mert a járulékok, munkabérek és a SZÉP-kártyákra fizetendő jutalékok emelkedtek – írja a 24.hu egy olvasói fotó alapján.

A portál emlékeztet arra, hogy 2016 óta valóban nőttek a bérek, ezzel nyilván az étkezde költségei is. A magasabb bérre ugyanis több közterhet is kell fizetni.

Az étkezde plakátján az áll, hogy a SZÉP-kártya normál banki tranzakciós díja 0,8-1 százalékról 4,5 százalékra, vagyis nagyjából ötszörösére emelkedett, amit kormányrendelet írt elő. A növekvő terheket pedig idén már nem tudják kigazdálkodni.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

A 24.hu azt írja, hogy az Orbán-kormány által bevezetett SZÉP-kártyánál tényleg nőtt a tranzakciós díj egy januári kormányrendelet alapján, azonban valójában 3,6 százalékra ugrott, nem 4,5 százalékra.

A SZÉP-kártya bevezetését Szatmáry Kristóf akkori nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár jelentette be 2011 tavaszán, 2011 júliusában indult. A kormány egyik érve a bevezetés mellett az volt, hogy olcsóbb lesz a SZÉP-kártya mint elődje, az üdülési csekk. A januári jutalékemeléssel ez módosult, a belvárosi étkezde példája azt mutatja, hogy a különbséget végül a fogyasztók fizetik meg.

Az Orbán-kormány az adózási szabályokat úgy változtatta meg, hogy idén már a SZÉP-kártya az egyedüli kedvezményes adózású béren kívüli juttatás. Mivel nincs helyette más lehetőség, sokan használják, elég nagy forgalmat generál, ezért az elfogadóhelyek egyfajta kényszerhelyzetben vannak.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.