Jönnek az uniós ellenőrök, Csepreghy szerint viszont ez csak habverés

Semmi – ez a válasza a Miniszterelnökség miniszterhelyettesének arra, mi lehet a jövő héten Budapestre érkező Európai Bizottság közbeszerzési vizsgálatának eredménye.

2017. november 16., 12:39

Szerző:

Önleleplezőnek tartom, ha az Európai Bizottság névtelen illetékese olyan információkkal látja el az újságírót, amelyek egy még el sem kezdődött vizsgálat eredményét előlegezik meg – mondta a 168 Órának Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség miniszterhelyettese arra reagált így, hogy az Európai Bizottság ellenőrei a jövő héten hazánkba érkeznek, hogy megvizsgálják a jelentősen megdrágult közbeszerzéséket.

 Csepreghy Nándor szerint nem jár majd következménnyel a látogatás 

A 24.hu írta meg, hogy információi szerint az ellenőrök listáján szerepel majd az M3-as metró 39 milliárdról közel 60 milliárd forintra drágult felújítása; a dél-balatoni vasúti projekt, amelyet a becsült 55,5 milliárd helyett 72,4 milliárdért nyert meg a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő R-Kord; és több mint 15 milliárdnyi közbeszerzés, amit a Miniszterelnökség írt ki, például egy 5 és egy 6,5 milliárdos kommunikációs tender és egy ötmilliárd forintos tanácsadói szerződés.

Az egyes ügyeket Csepreghy már csak azért sem kívánta kommentálni, mert – mint fogalmazott – ő maga sem rendelkezik egy el sem indult vizsgálatról információkkal, ahogyan a bizottság sem láthat rá ezekre az ügyekre, anélkül hogy egyáltalán megérkeztek volna az ellenőrök. A miniszterhelyettes egyúttal légből kapottnak nevezte azokat a felvetéseket, amelyek szerint az ominózus vizsgálódás eredményeképp azzal a forgatókönyvvel is számolni kell, hogy az összes uniós támogatás folyósítását felfüggeszti a bizottság, ha az ellenőrzési rendszert nem találja rendben.

„Hetente vannak ilyen ellenőrzések, még nem is éles az új közbeszerzési rendszer, a vizsgálatok folyamatosak, ahogyan a kifizetések is, komolytalan felvetni ilyen következményeket" – fogalmazott.

Hozzátette: eszében sincs megkérdőjelezni az újságíró informátorait, inkább azt találja beigazolódottnak ezzel, hogy nem szakmai, illetve jogi vitákról van szó Brüsszellel, hanem az Európai Bizottság ismét politikai szerepvállalásra adta a fejét Magyarországgal szemben. Csepreghy az ennek indokait firtató kérdéseinkre azt is mondta: az Európai Bizottság szerinte szereptévesztésben van, és politikai hadjáratot folytat azért, mert Magyarország, pontosabban a magyar kormány egy, a nemzetállamok kompetenciáinak erősítését célzó álláspontot képvisel az Európa jövőjéről szóló vitában. Márpedig ha ez az álláspont érvényesül majd az európai intézményrendszer várható reformja során, az azzal fog járni, hogy a bizottság ismét az uniós jog szerinti végrehajtó és nem pedig a most gyakorolt, rosszul értelmezett politikai alakító szerepkörébe kényszerül vissza.

Kérdésünkre, mégis mit vár a jövő heti bizottsági delegáció látogatásától, Csepreghy úgy fogalmazott: „Hogy mi lesz? Semmi. Ez az ügy csakis arról szól, hogyan lehetne minél nagyobb habot verni a semmiből.”

Ezzel szemben a 24.hu azt írta: az auditorok a jövő héten érkeznek Budapestre, és azt vizsgálják, megfelelő-e az uniós támogatású projektek közbeszerzési rendszere, különös tekintettel az ellenőrzésre. Ha megbukik valamelyik projekt, akkor a szabálytalanság súlyától függően a támogatás egy részét vissza kell fizetni. Ez a szokásos következménye az auditoknak, ennél azonban nagyobb a tét. Brüsszeli forrásból úgy tudják, azzal a forgatókönyvvel is számolni kell, hogy az összes uniós támogatás folyósítását felfüggeszti a bizottság, ha az ellenőrzési rendszert nem találja rendben. A rendszer körül márpedig évek óta gyűlnek a viharfelhők.

Eközben kiderült: hamarosan egyetlen informatikai cég, a NEKSZT Kft.-nek a rendszerén keresztül fog átfutni valamennyi állami és önkormányzati közbeszerzés összes irata. A HVG cikke szerint így Tiborcz Istvánék köreihez kerül az állami közbeszerzések kulcsa, ugyanis a cég ügyvezetője a miniszterelnök vejének üzleti köreiből érkező Csányi István. A NEKSZT-et a Miniszterelnökséget vezető Lázár János november elején jelölte ki az elektronikus közbeszerzés kizárólagos üzemeltetőjének, miután az állam még a nyáron úgy döntött, hogy megveszi a cég jogelődjét. A vállalat élére Csányit nevezték ki, akit korábban Lázár javaslatára a közbeszerzéseket felügyelő helyettes államtitkárnak neveztek ki. Csányi korábban az Ész-Ker nevű cég vezetője volt: a cég korábban milliárdokat kapott önkormányzati szereplőktől, hogy tanácsokat adjon a közbeszerzésekhez. Az Ész-Ker többségi tulaja Kárpáti Péter, aki több ponton is kötődik Tiborcz Istvánhoz.

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.