Jól betankoltunk alkoholból az első karantén alatt

Már tavaly februárban 80 százalékkal ugrott meg az alkoholfogyasztás.

2021. január 26., 10:22

Szerző:

Ivással vészelték át a magyarok a tavalyi karantént, de a korlátozások feloldását is lényegében alkohollal ünnepelték - derül ki a NAV tavalyi évre vonatkozó jövedéki statisztikájából, melyről az Mfor számolt be.

A tavalyi lezárások miatt sokan vettek ugyan tésztát, lisztet, rengeteg egészségügyi papírt, de a jövedéki statisztikák szerint jócskán felhalmoztak szeszes italokat is. Már februárban közel 80 százalékkal ugrott meg a fogyasztás, de márciusban is 50 százalékkal magasabb értéket mutatott az eladott alkoholmennyiség.

Egy újabb nagy ugrás a karantén végén, június-július környékén jelentkezett, ekkor az előző év hasonló időszakához képest 10-30 százalékkal volt magasabb a fogyasztás. A keresletet minden bizonnyal a hazai vásárlók dobták meg, hiszen a lezárások alatt turisták nemigen látogattak az országba.

 

 

 

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.