Jó, ha van az ember zsebében egy maszk, a harmadik oltás életbiztosítás

A maszk a vírus ellen nem véd, csak az oltás.

2021. október 15., 07:50

Szerző: ,

A negyedik hullám lassan bekeríti Magyarországot, kelet felől mindenképp – ezzel kezdte szokásos pénteki rádióinterjúját Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint riasztó a helyzet Romániában, ahonnan 50 beteget átveszünk.

Itthon egyébként 59 százalék az átoltottság, ezért állunk mi jobban. A kormányfő megismételte, hogy a beoltott emberek közül 1 százalék alatti betegszik meg. Azt is leszögezte, hogy a delta variáns sokkal agresszívebb, így az oltatlanoknak abból kell kiindulni, hogy a veszély sokkal nagyobb a korábbinál. Megpróbálunk jó példával elöljárni – mondta, hozzátéve, hogy ő a hétvégén fogja megkapni a harmadik oltást. A harmadik oltás szavai szerint felér egy életbiztosítással.

Habár a maszk továbbra sem kötelező, Orbán Viktornak is – mint mondta – ott van mindig egy a zsebében és ha szükségesnek érzi, fel is veszi. Másokat is arra kért, hogy ezt fontolják meg, ugyanakkor megismételte, hogy a vírus ellen az oltás véd.

A kormányfő szerint minden reményünk megvan arra, hogy legyen saját fejlesztésű vakcinánk. Minden esély megvan arra, hogy az legalább annyira jó lesz, mint a többi, talán jó is. Ezt viszont nem tudhatjuk, ezért szerezzük meg a Szputnyik gyártási vakcináját.

A vírus után a bevándorlás volt a téma, Orbán Viktor ismét arról készült, hogy Nyugat-Európában a hiányzó gyermekeket a migrációval pótolják. – Ha nincs elég belga gyerek, jó lesz helyette egy afrikai. Darab, darab – fogalmazott, hozzátéve, hogy itthon ez brutálisan hangzik. A magyar fiatalok ráadásul akarnak gyerekeket, így az akadályokat kell elgörgetni előlük.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban adott interjúja előtt a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. október 8-án. Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI)

17:43

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.

17:12

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.