Piros riasztás várható: golflabda méretű jég is eshet

Közelít a hidegfront, ezzel együtt felhőszakadásra, 90-100 kilométeres széllökésekre kell számítani.

2023. június 22., 16:17

Szerző:

Csütörtök este zivatarok kialakulására az északkeleti, keleti megyékben van esély, amelyeket intenzív csapadék, néhol felhőszakadás, jégeső és átmenetileg viharos széllökés kísérhet. Pénteken is naposan indul a nap, délutánra azonban megérkezik a hidegfront.

Péntek délután egy nyugat felől érkező hidegfront előterében országszerte kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok, köztük heves zivatarok kialakulásához. Elsősorban a késő délutáni, esti órákban várhatók nagyobb számban és egyre nagyobb területen nyugat, délnyugat felől zivatarok, melyek akár rendszerbe is szerveződhetnek.

A zivatarok környezetében intenzív csapadék, felhőszakadás,, nagyméretű jég (általában 2-3 cm, helyenként 4-5 cm is előfordulhat, valamint viharos, erősen viharos, 90-100 km/h várhatók. Pénteken piros riasztás kiadására is van esély (elsősorban a déli országrészben), de az időjárási helyzet jelentős bizonytalansággal terhelt – olvasható a Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Pénteken a középhőmérséklet főként a középső országrészben és a déli megyékben alakulhat 27 fok felett, máshol 25 fok közeli értékek lehetnek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)