Inflációt okozhat a minimálbér-emelés?

Korábban bejelentették, hogy 10-15 százalékkal emelik a minimálbért. Az ING Bank vezetője, Virovácz Péter szerint ez egy összetett kérdés.

2023. november 30., 17:52

Szerző:

Amikor minimálbér-emelésről beszélünk, akkor elsősorban a munkavállalói oldalról közelítünk. A munkáltatói oldalról azonban többletkiadást jelent. Mivel recesszióban vagyunk, nem igazán tudják a vállalatok a termékeiket és szolgáltatásaikat értékesíteni, alapvetően gyengül a profitkilátásuk. Ez  felveti a kérdést, hogy vajon nem generálunk-e ezzel egy újabb áremelési hullámot? – közölte a szakértő a Jazzy Business Class című műsorában. 

Ugyannakor egész Európában állandósult a munkaerőhiányos állapot, amelyet a demográfiai folyamatok be is betonoznak. Tehát ha a munkáltatóknak ha szeretnének jó munkaerőt toborozni, bért kell emelniük, ennek tovagyűrűző hatása ismét inflációs problémát okozhat, ezeket azonban több év távlatából lehet értelmezni. 

Virovácz Péter azonban optimista e tekintetben, szerinte ugyanis a magyar gazdaság történetébn láttunk már példát – akár 10-15 éves periódust is –, amikor folyamatosan növekedett a vállalatok hatékonysága, és tudták követni a bérnövekedst. Emiatt akár most is meg lehet úszni a minimálbér-emelést komolyabb inflációs probléma nélkül.

(KIemelt képünk: infláció illusztrció. Fotó: stevepb via Pixabay)