Öt évünk volt felkészülni a háztartási biohulladék szelektív gyűjtésére, így állunk most

A Business Class egyik szerdai beszélgetésében szóba került az az uniós irányelv, amely januártól minden tagállam számára kötelezővé teszi a háztartási biohulladék szelektív gyűjtését és elszállítását.

2023. október 4., 14:12

Szerző:

 

Január elsejétől Magyarországon is kötelező lesz a háztartási hulladékot szelektíven gyűjteni. Júliusban volt egy társadalmi egyeztetés a biohulladék gyűjtéséről és kezeléséről szóló kormányrendelethez kapcsolódóan, de végleges rendelet még nincs – mondta Urbán Csilla a Humusz Szövetség elnöke a Business Class című műsorban szerda reggel.

2018-ban adta ki az Európai Unió a hulladék keretirányelv módosítását, ami előírta, hogy 2023. december 31-től kötelező érvényű lesz a biohulladék szelektív gyűjtése. Tehát bőven volt ideje az országoknak erre felkészülni – nyilatkozta Urbán Csilla a Jazzy rádiónak. Mára több országban megvalósult a jövőre kötelező előírás, illetve Magyarországon is vannak már olyan települések, ahol működik a háztartási biohulladékok elszállítása, ilyen például Sopron és térsége.

Az így begyűjtött hulladékot két helyre szállítják majd a háztartásoktól. Vagy egy komposzttelepre, vagy egy úgynevezett biogáz üzembe, ahonnan mezőgazdasági hasznosításra vagy energetikai célra lehet felhasználni. Svédországban a helyi buszok már ezzel a biogázzal üzemelnek – említette példaként a szakember.

  • Mi lesz a házi komposztálással?
  • Hogyan fogják elszállítani az otthon összegyűlt szerves hulladékot januártól Magyarországon?
  • Elég lesz hetente elszállítani? A biohulladéknak ugyanis rövid idő alatt rendkívül kellemetlen szaga lehet.

Ezekről is szó esett ma a Business Classban, amit itt is visszahallgathat:

(Kiemelt kép illusztráció, Pexels.)