Javasolják, hogy az EU éljen a nukleáris opcióval Magyarországgal szemben

2018. április 4., 08:30

Szerző:

Súlyos, rendszerszintű jogsértések miatt a lisszaboni szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás elindítását javasolja Magyarországgal szemben az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE)  – írja a Népszava.

A LIBE tavaly ősz óta vizsgálja az EU-s alapjogok helyzetét, decemberben meghallgatást tartott Magyarországról, a mostani jelentéstervezetében hasonló megállapításokat téve, mint amilyenekkel az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottsága (CONT) állt elő korábban. A CONT a kiterjedt kormányzati korrupció miatt javasolta, hogy ha Magyarország nem csatlakozik az  EU-támogatások felhasználását a kormánytól függetlenül ellenőrizni képes Európai Ügyészséghez, akkor az Európai Bizottság függessze fel a Magyarországnak szánt uniós támogatásokat.

A CONT konklúziója szerint az Orbán-kormány magatartása „jelentős, rendszerszintű fenyegetést jelent a demokráciára, a jogállamiságra és az alapvető jogokra”, és javasolja az EU-zsargonban atombombának nevezett 7-es cikkely szerinti eljárás elindítását.

A LIBE jelentéstervezetéről április 12-én tartják az első bizottsági vitát, módosító indítványokat május 15-ig lehet beadni. hozzá. Az EP szeptemberben szavaz a jelentéstervezetről.

Ami a lisszaboni szerződés hetedik cikkelyét illeti, az az Európai Unió hírhedt „nukleáris opciója”, az értelmében elindított eljárásnak pedig a vége pedig Magyarország szavazati jogának a felfüggesztése lehet az Európai Tanácsban. Az eljárás első lépéseként az Európai Tanács négyötödös többséggel, az Európai Parlamenttel együtt megállapítja, hogy az illető tagország megsértette az EU alapértékeit. Ezután a tagországot meghallgatják, az Európai Tanács ajánlásokat fogalmazhat meg, ha pedig a viszonyt sehogyan sem lehet helyrehozni, a tagországok egyharmada vagy az Európai Bizottság javaslata nyomán az Európai Tanács egyhangúlag kimondhatja, hogy egy tagország kitartóan megsérti az EU alapértékeit. Ezután a Európai Tanács minősített többséggel dönthet szankciókról, köztük akár a tagország szavazati jogának felfüggesztéséről is az állam- és kormányfőkből álló testületben.

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette – közölte a Postás Szakszervezet csütörtökön.