Járvány kibiztosítva

Szakértő civilszervezetek és magánemberek szerint folyamatosan nyomon követhető, ahogy a koronavírus okozta válság nem csupán egészségügyi, hanem elhúzódó gazdasági és szociális krízisbe vált a legszegényebbek között. A roma és nem roma civilek azt tapasztalták, hogy szociális és humanitárius katasztrófa fenyegeti a kistelepüléseken mélyszegénységben élő hazai cigányságot, majd egymillió embert. Ezt az aggodalmat igazolják például a kalocsai telepeken élők is.

2020. április 19., 16:51

Szerző: Tóth Andrea Éva

Világbanki felmérések szerint a járványok áldozatai manapság elsősorban a telepszerű körülmények közt élő romák. A szegénység, az elégtelen higiénés feltételek, a zsúfolt és alacsony komfortfokozatú lakókörülmények – mind növelik a fertőzés kockázatát.

A magyarországi romák jelentős részének a megfelelő mennyiségű – és különösen a megfelelő minőségű – étel járványok nélkül sem áll rendelkezésére. Nemzetközi vizsgálatok az igazolják, hogy a köreikben gyakori korai halálozás okai között első helyen az életmódbeli és a táplálkozási szokások állnak, ezeket sorrendben követik az egészségtelen munka- és életkörülmények, a szociális és pszichoszociális körülmények, valamint a környezetszennyezés.

Fotó: Kovalovszky Dániel

A magyarországi romák többsége ma környezet-egészségügyi szempontból veszélyeztetett területeken él, ott, ahol az extenzív iparosítás korábban a legtöbb kárt tette. A közgyógyellátás fokozatos szűkítése, illetve az önkormányzati szociálpolitika krízishelyzetek kezelésére fordítható forrásainak szűkülése rendkívül hátrányosan érinti a beteg romákat. Ráadásul a rossz anyagi helyzetben lévő cigányok nem tudják megvásárolni a gyógyulásukhoz szükséges kedvezőbb körülményeket. Mindezt több hazai és nemzetközi kutatás és terepmunka tárta fel, támasztja alá. Ezekre az egyébként sem kedvező jelenségekre csapott le most a koronavírus-járvány.

„Drámai, ami itt van, folyamatosan kapom a segélykiáltásokat, csinálj valamit”

– csuklik el a hangja a telepeken elfogadott, első generációs és több díjat nyert roma újságírónak, Lakatos Elzának, ahogy sorolja a gondokat.

A legkeményebb eset után eredve én is felkapom a telefont, és máris zúdul rám a panasz, meg az állapotokat igazoló rengeteg fotó.

„Rettegünk, hogy napokon belül tömeges megbetegedések lesznek, ha nem kapunk segítséget”

– ezzel nyit a kalocsai Sztojka Kati emberi jogi aktivista, aki helyben próbál válaszlépéseket találni a krízisre. A Bács-Kiskun megyei város három romatelepén összesen százötven család, mintegy kétezer ember él lerobbant házakban, túlzsúfolt körülmények között. Kati beszámolója szerint közegészségügyi szempontból a legkritikusabb a mintegy ezer lelket számláló Kertekalja-Malomszög városrészben lévő telep. Itt sok helyen nincs vezetékes víz, sokaknál már áram sem, és akad, ahol udvari árnyékszék sincs. Ráadásul a telep mellett folyik el a város szennyvize, így patkányok is meg-megjelennek a cigánysoron.

Koronavírus - Víztartályokat helyeztek ki a miskolci Lyukó-v Koronavírus - Víztartályokat helyeztek ki a miskolci Lyukó-völgyben
Fotó: Vajda János

Az itt lakók közt kevés az idős ember, viszont sok a gyerek. Az utóbbiakra most a legveszélyesebb a vírus. Az elmúlt hetekben volt is nagy riadalom a telepen, miután egy gyerek két hétig lélegeztetőgépen volt tüdőgyulladással. Szerencsére kiderült, hogy nem a koronavírus miatt.

Kati elmondása szerint a város vezetése nem hozott létre semmilyen külön grémiumot a járványügyi helyzet kezelésére. Annyi történt, hogy a polgármester felhívására a vállalkozók tejet, halat, illetve párizsi felvágottat ajánlottak fel a város lakóinak. Miután azonban „a nagyon furcsa ízű” párizsi a többségi lakosok egyikének sem kellett, a szállítmányt szétosztották a romák közt.

Koronavírus - Víztartályokat helyeztek ki a miskolci Lyukó-v Koronavírus - Víztartályokat helyeztek ki a miskolci Lyukó-v
Fotó: Vajda János

„Az önkormányzat egyébként sem fertőtlenítőt, sem kesztyűt, sem maszkot nem adott a telepieknek”

– panaszolja Kati, aki így jobb híján tehetős külföldi romáktól kért adományokat: gyógyszereket, vitaminokat, fertőtlenítőt. Ezenkívül – mivel önkéntese a szervezetnek – a Magyar Pünkösdi Szeretetszolgálathoz fordult. Kaptak is a telepiek kétszáz élelmiszercsomagot. A telepi roma férfiak egyébként alig egy hónapja még közmunkásként vagy építőipari segédmunkásként dolgoztak, mostanra azonban, sokakhoz hasonlóan, ők is elvesztették a munkájukat.

Az eddigi segítségekkel a telepiek mostanig húzták, mire azonban lapunk megjelenik, már elfogynak az adományok, és senki nem tudja, hogyan tovább. A védtelenül maradt romák félnek. Nagy esélyük van arra, hogy a vírus beszabadul a telepre, és minden egyszerre robban köztük: tombol majd a betegség, az éhség, és kiéleződnek a társadalmi feszültségek is, mert a többség majd a romákat teszi felelőssé az esetleg bekövetkező fertőzésekért.

És ez csak egyetlen példa az országból, ahol csaknem hétszáz hasonló cigánytelep van.

Tíz regionális vasútvonalon, illetve vonalszakaszon augusztus elseje óta ideiglenesen vonathelyettesítő autóbuszok közlekednek. December 10-étől – a szokásos éves menetrendváltás keretében – kisebb mértékben ezeken is változik a közlekedés.