Január elsejétől Orbán Viktor már a budai Várban 16 milliárd forintért berendezett hivatalában lát munkához

Újévkor már a karmelita kolostor erkélyéről tekinthet le Budapestre a miniszterelnök.

2018. december 13., 12:29

Szerző:

– A miniszterelnök kolostorba vonul – válaszolva viccelődve Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón arra az újságírói kérdésre, hogy jövő január elsején már a budai Várban, az erre célra felújított karmelita kolostor épületében kezdi-e meg munkáját Orbán Viktor kormányfő és hivatala. Gulyás szerint nincs akadálya annak, hogy január elsejétől „megszűnjön az a rossz, kommunista örökség, hogy a törvényhozás és a végrehajtás egy épületben legyen”. Ezzel arra utalt, hogy Orbán hivatala jelenleg az Országházban működik.

A döntés, hogy a kormányfő és a jelenleg Gulyás vezette Miniszterelnökség a Várba költözik, 2014-ben született meg. Azóta viszont sok változás történt. A Miniszterelnökség mellett létrejött a Rogán Antal vezette, minisztériumi szintű Miniszterelnöki Kabinetiroda, valamint az idén májusi kormányalakítás során a szintén külön tárcaként megjelenő Miniszterelnöki Kormányiroda is.

Ezek a hivatalok – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hivatalával együtt – mindannyian az egykori karmelita kolostor épületébe költöznek a tervek szerint.

Orbánnak a korábbi elképzelések szerint 2016. március 15-ig kellett volna elfoglalnia az új hivatalát Áder János köztársasági elnök székhelye, a Sándor-palota mellett. A kolostor átépítésére és a kapcsolódó beruházásokra 13,3 milliárd forint értékű szerződést kötöttek a Confector Mérnökiroda Kft.-vel. A költözés tervezett időpontjaként aztán 2018 decemberét nevezték meg, nyáron viszont már Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy 2018-ban a kormány még nem költözik a Várba. Gulyás csütörtöki szavai szerint azonban a költözés jól halad, így tartható a január eleji határidő.

Időközben azonban a tervezett költségek ugrásszerű növekedésnek indultak: tavaly januárban derült ki, hogy a költözésre szánt, összesen 21 milliárd forinthoz hozzávágtak még 3,9 milliárdot, egymilliárdot pedig kizárólag az épület „egyedi belsőépítészeti” kialakítására költenek el.

Ez bútor- és műtárgyvásárlást jelent – és azt, hogy az orbáni fényűzés négyzetméterenként 1,6 millió forintba kerül a 200-250 főt befogadni képes, 12 000 négyzetméteres épületben. Csak a miniszterelnöki dolgozószoba négymilliárdba kerül. 

A Karmelita kolostor felújításának látványtervei még 2016-ból
Fotó: Miniszterelnökség

Nyáron a 168 Óra megpróbálta megtudni a Miniszterelnökségtől, hogy pontosan mennyibe is kerül az adófizetőknek a miniszterelnök költözése, illetve a kolostor átalakítása, de Gulyás akkor azt felelte: majd csak a beruházás befejezése után számolnak el, mennyit költöttek, de a kormányzat Várba költözése az adófizetőknek semmibe nem kerül, mert értékes ingatlanokat hagy el a kormány. Ezeknek az értékesítéséből pedig több bevétele lesz a magyar államnak, mint amennyibe a Vár rekonstrukciója kerül.

A 168 Óra információi szerint azonban az eddig erre költött közpénz mértéke már meghaladja a 16 milliárd forintot. Gulyás azzal hárította el a kérdéseinket, hogy nem tud konkrét számokról.