Jámbor Andrást és Tordai Bencét is elrángatták a rendőrök egy kilakoltatás elleni élőláncból

A Város Mindenkié aktivistái egy lipótvárosi nő kilakoltatása ellen szerveztek élőláncot, ahol többek között Tordai Bence és Jámbor András is jelen volt.

2022. október 6., 13:21

Szerző:

„Negyedórás birkózás után lerántottak a rendőrök a lépcsőn! 40 perc alatt eddig 4 embert köztük engem és Tordai Bencét tudták kiszedni. Még több mint 20 aktivista társunk fent van, köztük Csárdi Antal akit egyelőre nem tudnak lehámozni a korlátról!” – írta Jámbor András a Facebookon.

A Mérce tudósítása szerint a végrehajtók a rendőrökkel 10 óra környékén érkeztek meg 67 éves lipótvárosi idős nő lakásához, ahol felszólították az aktivistákat, hogy hagyják intézkedni őket. Misetics Bálint, a főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója és az AVM aktivistája felhívta a figyelmet a polgármester által is megszavazott kilakoltatások felfüggesztéséről szóló fővárosi határozatra, valamint arra, hogy Belváros-Lipótváros Önkormányzatának törvényben foglalt kötelessége a hajléktalanná válás megelőzése. Hozzátette, az AVM felajánlja ügyfele hátralékrendezését is, hogy az önkormányzat hozzájusson kintlevőségeihez. Ennek ellenére a rendőrök megkezdték az intézkedést az élőláncban résztvevő aktivistákkal szemben, köztük Tordai Bence és Jámbor András országgyűlési képviselővel szemben is. Kettejüket a rendőrök elrángatták a lépcsőházból.

A 67 éves lipótvárosi nőt az önkormányzat úgy tenné az utcára, hogy a fideszes polgármester korábban megszavazta a kilakoltatások felfüggesztéséről szóló fővárosi határozatot. Az AVM írása szerint az idős hölgy egyedülálló, krónikus beteg, akinek még 2013-ban megkötött, határozott idejű lakáshasználati szerződését a tulajdonos önkormányzat kisösszegű díjhátralék miatt 2016 novemberében felmondta, és 2018-ban bírósági úton is intézkedett a lakás kiürítéséről. Az AVM megkereste az önkormányzatot az ügyben, és felajánlotta a fennálló lakáshasználati és fűtési díjhátralék alapítványi támogatások segítségével való kiegyenlítését, de ezt az önkormányzat elutasította.

Az általuk szervezett élőláncban többek között ott volt Tordai Bence, Jámbor András és Csárdi Antal országgyűlési képviselők, valamint Misetics Bálint, a főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója.

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.