Itt van a tél, itt van újra

Bár kedden még tíz Celsius-fokkal haladta meg az átlagos maximum-hőmérséklet az ilyenkor szokásosat, a hétvégére visszatér a télies időjárás, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdai Facebook-bejegyzéseiből.

2023. február 22., 14:09

Szerző:

A szolgálat közlése szerint a napi országos átlaghőmérséklet 1991 és 2020 között február 21-én 6,4 Celsius-fok körül alakult. Kedden ennél átlagosan tíz fokkal volt melegebb az országban. Az előrejelzés szerint jelenleg és a következő két napban még enyhe légtömeg helyezkedik el a Kárpát-medence felett, aminek a hatására marad az átlagosnál melegebb idő, de már jóval több felhő lesz az égen, és egy gyenge csapadékhullám is átvonul az ország felett. A hétvégére azonban újra téliesre vált az idő.


Szombaton azonban egy hidegfront éri el az országot. Emiatt megnő a csapadékhajlam, és a front mögött a megerősödő északi, északnyugati széllel hidegebb léghullámok érkeznek, aminek hatására az átlagos közelébe esik vissza a hőmérséklet. A magasban beáramló hidegebb levegő átfedésbe kerülhet a csapadékkal, így megnő a halmazállapot-váltás esélye.


Vasárnap pedig az országtól délnyugatra egy mediterrán ciklon is képződik, így már nagy területen vegyes csapadék – havas eső, hó – lehet a jellemző.


Közölték ugyanakkor, hogy az előrejelzés bizonytalansága egyelőre nagy.

(Kiemelt képünk: Piliscsév, havas táj. Fotó: Szántai Edina)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.