Máris itt az első gyülekezési szabadságot korlátozó intézkedés: betiltották az Orbán-Erdogan találkozó elleni tüntetést

2018. október 7., 11:45

Szerző:

A Demokratikus Koalíció a napokban életbe lépett gyülekezési törvénynek megfelelően jó előre bejelentette a rendőrségen, hogy az Ellenállás keretében tüntetni fog Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozója ellen – közölte Molnár Csaba. A párt ügyvezető alalenöke és európai parlament (EP-) képviselője szerin: „mivel információink szerint a kormány a függetlenségét frissen elveszteni látszó MTA-ra is szervezett a török elnökkel egy látogatást, a DK az Akadémia épülete előtt akart tüntetni az illiberális diktátortalálkozó ellen.

A Rendőrség tegnap hivatalos határozatban tiltotta be a DK tüntetését. Az európai magyarok gyülekezési jogát a Rendőrség az új gyülekezési törvény alapján tiltotta meg, miszerint nemzetközileg védett személy érkezik” – közölte Molnár.

A Demokratikus Koalíció „felháborítónak és szimbolikus értékűnek tartja, hogy az Orbán-rendszer egy saját népét börtönbe záró illiberális diktátor nyugalma kedvéért korlátozza az európai magyarok jogait. Orbán megmutatja a példaképének, hogy ő is semmibe veszi állampolgárai jogait” – írták. A DK szerint azonban „ha a gyülekezésünket korlátozzák, akkor máshogy fogjuk a két diktátor tudtára adni, hogy ellenséges területen, az Európai Unióban vannak.”

A rendőrségi határozatot egyébként Gyurcsány Ferenc is közzétette. A DK elnöke, volt kormányfő szerint az európai magyarokat nem lehet elhallgattatni: 

Megírtuk, miféle következményekkel járhat az új gyülekezési törvény október elseji hatályba lépése. Úgy tűnik ugyanakkor, hogy a rendőrség máris tanúbizonyságát adja annak, hogy a politikai véleménynyilvánítás korlátozása volt a jogalkotó célja, s erre lesz alkalmas az állami szerveknek is ez a jogszabály.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.