Itt a vége, fuss el véle! – A nyunyóka megpihen

Nem lesz több sajtótájékoztatója az operatív törzsnek, vége van ugyanis a járvány harmadik hullámának. Az utolsót nem Müller Cecília tartotta.

2021. június 11., 12:28

Szerző:

Pénteken bejelentette az operatív törzs, hogy nem tartanak több sajtótájékoztatót, mivel lecsengett a járvány harmadik hulláma. Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy készenléti adatszolgáltatásra állnak át, ami azt jelenti, hogy mostantól a fertőzési adatokat is csak hétköznapokon fogják közzétenni, hétvégén ez a szolgáltatás is szünetelni fog. 

Az operatív törzs egyébként fennállásának első évfordulóját január 31-én ünnepelte. Hivatalosan Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere vezette, de vitathatatlanul Müller Cecília volt az arca. Az országos tiszti főorvos egyik legemlékezetesebb szava a nyunyóka volt.

Kiss Róbert beszélt a legutóbb bevezetett enyhítésről is, ami az volt, hogy falunapon már 1500 fő vehet részt, az élő zene szabad, a rendezvényen pedig részt vehet nem beoltott személy is, illetve hogy zenés-táncos rendezvényekre csak koronavírus-védett személyek mehetnek el. Kiemelte, hogy Magyarországnak már 16 másik országgal állapodott meg a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője azt mondta, hogy a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a tavaly nyári szintre süllyedt. Emlékeztetett arra a bejelentésre, amit Orbán Viktor tett csütörtökön, miszerint elkezdődött a 12–15 évesek oltása is, akiket a szüleik regisztrálhatnak. A gyermekeket Pfizer-vakcinával oltják be.

A szakember továbbra is arra kér mindenkit, hogy vegye fel az oltást. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy akit egyszer már beoltottak, ne lazsálja el, vegye fel a második adagot is. A háziorvosokat pedig arra kérték, nézzék át, kik azok, akik regisztráltak, de nem mentek el oltakozni. 

(Kiemelt kép: Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója 2021. március 12-én. Fotó: koronavirus.gov.hu)