Ispánság, vármegye, ajtórugdosás – Botrányba fulladt az akkumulátorgyárról tervezett közmeghallgatás

Több szász ember rekedt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal épülete előtt, miután jóval az akkumlátogyár ügyében rendezett közmeghallgatás időpontja előtt bezárták az épület főbejáratát – írja a Népszava, amelynek tudósítója két üvegajtó között rekedt, közel 25 másik emberrel együtt, akiket se be, se ki nem engedtek a csapdahelyzetből. 

 

2023. január 31., 14:14

Szerző:

„Többen az üvegajtókat kezdték el rugdosni, azt követelve, engedjék be a tömeget. Odabent zajlik a közmeghallgatás, de láthatóan, még több tucatnyian beférnének a terembe, vagy az előtérbe. A helyszínt már rendőrök is biztosítják. Kívül rekedt az épületen Apáti István, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője is, valamint számos újságíró és forgatócsoport” – írja a Népszava tudósítása az eseményről. 

„Ispánság van, meg vármegye, lassan jönnek majd a darutollas csendőrök is!” 

– üvöltötte az egyik idősebb asszony. Mindenki a Fideszt, a kormányt szidja, már az egészségügy, oktatás is szóba került – írja a csapdába esett tudósító. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal előtt a tüntető tömeg, akik jó része később sem tudott bejutni az épületbe, többeknél olyan transzparensek voltak, melyekre a következőket írták:

„Mi vagyunk Kína-Európa pöcegödre! Hazaárulók! Vigyétek Felcsútra!”

Egy rendőrezredes igyekezett megnyugtatni az embereket, hogy később összehívnak egy másik közmeghallgatást, de nem sikerült lenyugtatni a kedélyeket. A tiltakozók többek között azt hangsúlyozták: ez a módszer, amely elzárják őket az információktól, azt jelzi: van titkolnivalójuk az akkumulátor-alkatrész gyártó beruházás kapcsán. Másképp ugyanis egy kisteremnél nagyobb helyet találtak volna, hogy mindenkinek lehetőséget adjanak, aki el akarja mondani a véleményét, vagy információkat szeretne az üzem működéséről. Többen azt is elmondták: szerintük így a közmeghallgatás törvénysértő, hiszen nem adtak lehetőséget a helyieknek, hogy mindannyian feltehessék a kérdéseiket.

Apáti István a Mi Hazánk és Bakos Bernadett LMP-s képviselője is kiszorult –  írja a Népszava tudósítója – 11 óra körül azonban őket kettőjüket végül beengedték a helyszínre. Korábban hiába hangsúlyozták, hogy országgyűlési képviselőként nem tilthatják ki őket a rendezvényről, joguk van felszólalni, részt venni rajta, sokáig ez sem hatotta meg a biztonsági őröket. Az esetről Bakos Bernadett is beszámolt a helyszínről, hangsúlyozva, hogy nem csak az országgyűlési képviselőket kellett volna beengedni, hiszen így épp a közmeghallgatás értelme veszik el:

Apáti Istvánon kívül Bakos Bernadett LMP-s képviselő is kiszorult, 11 óra körül azonban őket kettőjüket végül beengedték a helyszínre. Korábban hiába hangsúlyozták, hogy országgyűlési képviselőként nem tilthatják ki őket a rendezvényről, joguk van felszólalni, részt venni rajta, sokáig ez sem hatotta meg a biztonsági őröket.

„Itt vagyunk Nyíregyházán, nem engednek be, csak száz embert, a zöme akkor kint marad" – töltötte fel a Facebookra, egy tiltakozó:

Apáti Istvánon kívül Bakos Bernadett LMP-s képviselő is kiszorult, 11 óra körül azonban őket kettőjüket végül beengedték a helyszínre. Korábban hiába hangsúlyozták, hogy országgyűlési képviselőként nem tilthatják ki őket a rendezvényről, joguk van felszólalni, részt venni rajta, sokáig ez sem hatotta meg a biztonsági őröket.

(Kiemelt képünk: Kizárták az akkumulátorgyárról szóló közmeghallgatás résztvevőit Nyíregyházán. Fotó: Tetlák Örs (LMP) Facebook)

 

Az Európai Bizottság kritikus hangvételű bírálatot fogalmazott meg amiatt, hogy a Budapestre vonatkozó pályázati kiírások késnek, egyértelműen diszkrimiálva az itt élőket. A kormány arra hivatkozva nem írta ki a pályázatokat, hogy a Magyarország számára folyosított uniós támogatás egy része zárolva van, a Bizottság szerint nem ez a valódi ok.