Inotai András közgazdász professzor elmondta, mi az Orbán-rendszer legsúlyosabb vétke

Történelmi perspektívában és nemzetközi összehasonlításban is.

2021. szeptember 27., 08:22

Szerző:

„Orbán Viktor 12 év alatt történelmi perspektívában és nemzetközi összehasonlításban is tönkretette az országot. A miniszterelnök egyik legnagyobb hibája vagy bűne, hogy ritkán adódó gazdasági modernizációs esélyt szalajtott el, miközben erre hatalmas uniós pénzek álltak rendelkezésre" – nyilatkozta Inotai András professzor emeritus közgazdász a Népszavának.

A professzor szerint emiatt romlott Magyarország versenyképessége, valamint az oktatási és műszaki-tudományos lemaradás is ezzel okolható. „EU-tagságunk kezdetekor az uniós átlaghoz képest 65 százalékon állt az egy főre jutó magyar társadalmi termék. 17 év alatt mindössze 5 százalékkal javítottunk ezen, s ebben nagy mértékben ludas az elmúlt 12 év szigorúan idézőjelbe tett gazdaságpolitikája" – idézte fel Inotai. A közgazdás kijelentette, hogy Magyarország soha nem volt nemzetközileg ennyire elszigetelt az elmúlt 50 évben, mint most. Ezt azzal okolta, hogy az orosz és a kínai keleti nyitás csak látszólag és nagyon ellentmondásosan bővítette az ország mozgásterét, ami viszont az Uniós és transzatlanti partnereinknél partnereinknél bizalmatlanságot és érezhető bizalomvesztést hozott magával.

Inotai András szerint az Orbán-kormány legsúlyosabb vétke a magyar társadalom tudatos szegregációja, szétverése volt, amelyet egy generáció alatt sem biztos, hogy vissza lehet állítani. Továbbá elmondta, hogyha '22-ben győz az ellenzék, akkor igen nehéz feladatuk lesz, ugyanis meg kell nyeriük a társadalom bizalmát ahhoz, hogy az ország gazdaságilag, pénzügyileg visszarendeződhessen, ezt pedig „Orbán Viktor és a pártkatonákkal telitűzdelt közigazgatás és államapparátus minden lehetséges módon nehezíteni fogja."

(Kiemelt kép: Budapest, 2012. február 2. Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutató Intézete vezető kutatója, volt igazgatója előadást tart a Világgazdaság című napilap 2012: A sorsfordító év című konferenciáján, a Gerbeaud Házban. MTI Fotó: Kovács Tamás)

 

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.