Ingyenes CT- és MR-vizsgálatok a XIII. kerületben

2018. október 17., 12:45

Szerző:

Kevesen tudják az országban, talán a fővárosban is, hogy egyedülálló egészségügyi intézmény működik a XIII. kerületben. Éppen egy évvel ezelőtt adták át a Visegrádi utcai Szakrendelőben a CT és MR Diagnosztikai Centrumot, amely a helyi önkormányzat finanszírozásával jött létre. Ezzel a kerület lakói számára –legfeljebb két hetes várakozási idővel – ingyenes CT, illetve MR vizsgálatot biztosítanak. Csupán szakorvosi beutaló kell hozzá. Az egyéves időszak eredményeiről tartottak sajtótájékoztatót a rendelőintézetben. Nem kérdés: a XIII. kerület teljesen újszerű, sikeres kezdeményezését országos gyakorlattá kellene kiszélesíteni. A betegek élete ugyanis sokszor azon is múlik: eljutnak-e időben CT vagy MR vizsgálatra.

Noha a XIII. kerület kezdeményezése páratlan, jó lenne, ha nem maradna egyedi. Köztudott ugyanis, hogy mi, magyarok rákos, valamint szív-és-érrendszeri megbetegedésekben Európa tragikus „élmezőnyébe” tartozunk. Kulcskérdés tehát, hogy a betegségeket minél korábbi stádiumban diagnosztizálhassuk. Csakhogy egy MR vizsgálatra sok helyen idehaza féléves a várakozási idő, és hosszú várólisták vannak CT-re is. A XIII. kerület példája azonban azt mutatja: felelősségteljes helyi vezetéssel sokat lehet tenni az emberek egészségéért. És ez összekapcsolható az esélyegyenlőség baloldali programjával is A helyi szocialista vezetés számára fontos, hogy ne csak a tehetősebb lakosok, hanem mindenki egyaránt hozzájuthasson a gyors diagnosztikai vizsgálatokhoz. Az MSZP-s Tóth József vezette önkormányzat számára a minőségi egészséges élethez való jog nem csupán kampányretorika, hanem a gyakorlatban megvalósítandó cél.

A Visegrádi utcában tartott sajtótájékoztatón megjelent a kerület polgármestere is, hogy értékelje az elmúlt esztendőt. – Amikor tavaly októberben átadtuk ezt a Diagnosztikai Centrumot úgy fogalmaztam: a XIII. kerület magas életminőséget biztosító, dinamikus fejlődési pályán van. Ezt tartom most is. – kezdte a beszédét Tóth József. Hozzátette, a helyi egészségügyi rendszer fejlesztésére kiemelten figyelnek. Az egészség a nemzet erőforrásának alapvető eleme. Gazdasági növekedés sincs e nélkül. Ezért is szeretnének mindent megtenni azért, hogy a lakosság egészsége javulhasson. Az elmúlt évben felújították például a háziorvosi, házi gyermekorvosi, védőnői rendelőket. Klimatizálták a szakrendelőket. Évente 60-100 millió forintot költenek az egészségügyi intézmények műszerfejlesztésére. – A Diagnosztikai Centrum számára 800 millió forintért vásároltuk meg a legkorszerűbb CT/MR berendezéseket. Ezek nagy felbontású képalkotásra képesek, és minimalizálják a testbe bocsátott sugármennyiséget. Ráadásul a gépek több anatómia területről adnak információt az orvosoknak, nem csak a célzott, problémás szervrészekről. Komoly jelentősége lehet ennek a megelőzésben. Gondoskodnunk kell az egészségügyi humánerőforrásról is. Mi 30 szakterületen biztosítunk az orvosokat, 60 háziorvos és 18 gyerekorvos dolgozik a kerületben. És mivel az OEP finanszírozása nem kielégítő, a betegellátás színvonalának emelése érdekében igyekszünk ezt saját forrásainkból kiegészíteni. Az elmúlt tíz évben a kerület összesen 5,8 milliárd forintot tett hozzá az OEP támogatásokhoz.

Tóth József arról is beszélt, hogy tíz évvel ezelőtt bevezették a kerületben az egynapos sebészetet. Ami persze jó a pácienseknek, jó a kórházaknak is. Több beteget is el tudnának látni a nőgyógyászati, orr-fül, sebészeti és más szakrendeléseken is, de az OEP limitálta a kiadásait, és így nem tudnak évi 1500 egynapos sebészeti beavatkozásnál többet végezni a kerületben. Pedig kapacitás és igény is lenne rá. A polgármester hangsúlyozta azt is: harmadszorra igénylik, hogy az OEP finanszírozza a Diagnosztikai Centrum működését, ám a kérésüket eddig mindig elutasították.

A 168 Órának a polgármester külön elmondta, mint minden orvosi területnek, az MR-nek és a CT-nek is van OEP támogatása. – Az orvosi szakkollégium javasolta is nekik a Diagnosztikai Centrum finanszírozást, ennek ellenére, indoklás nélkül elutasítottak a kérelmünket. Nem kell hivatkozniuk semmire. A jelenlegi rendelkezések szerint központi támogatásban részesülhetnek az állami, magán és alapítványi gyógyintézetek. Az önkormányzatiak azonban nem. Nem értjük ezeket a jogszabályokat.

A XIII. kerület múlt évben közbeszerzési pályázatot hirdetett a Diagnosztikai Centrum működtetésére. Az intézetet jelenleg Pajor Péter radiológus főorvos vezeti. Beszámolt arról is, hogy egy év alatt több mint 4000 páciens vette igénybe szolgáltatásaikat. A csúcstechnológia alkalmazása lehetővé teszi egyebek mellett a magas szintű kardiológiai, tüdőgyógyászati és emlővizsgálatokat is. A napi 12-14 órás rendelési idő egyik felében látják el ingyenesen a kerület lakóit. Ez óriási segítség a számukra, hiszen különben ezeknek a vizsgálatoknak az ára 10 ezer forinttól 85 ezer forintig terjed. Az árak főleg a felhasznált kontrasztanyagtól függenek, ezek a legdrágábbak. A rendelési idő másik felében a kerületen kívüli, önköltséges, privát betegeket fogadják: lényegében ebből a forgalomból fedezik a térítésmentes ellátásokat. Ezen kívül a kerületben található Honvédkórház is küld hozzájuk rákkal kezelt betegeket utánkövetésre. A kórháznak nincs elegendő radiológus szakembere, hogy maguk lássák el ezt a feladatot is. A Diagnosztikai Központ segítséget nyújtott a Bajcsy Zsilinszky Kórháznak is, amikor a képalkotó berendezéseik cseréje miatt két és fél hónapig nem tudtak helyben vizsgálatokat végezni.

Pajor Péter főorvostól is megkérdeztük, mit gondol arról, hogy az OEP a kerületi fenntartású Diagnosztikai Centrumot nem finanszírozza. Pajor doktor szerint talán megoldás lehetne, ha nem az önkormányzat, hanem a szolgáltatást végző szakmai cég folyamodna a finanszírozásért. Tény, ha a támogatási rendszer nehézségei megoldódnának, valószínűleg több önkormányzat is vállalkozna arra, hogy bővítse az egészségügyi hálózatát. A főorvos azt is elismerte: noha két hetes várólistákat ígértek, gyakran olyan sok térítésmentes beteget irányítanak hozzájuk, hogy sajnos három-négy hétre is megnyúlnak a várólisták. Főleg az őszi, téli időszakokban. De mindent megtesznek majd a színvonal további javításáért.

Végül Hertzka Péter, a XIII. Kerületi Egészségügyi Szolgálat főigazgatója felidézett egy történetet a sajtótájékoztatón. Tavaly, nem sokkal a Diagnosztikai Centrum megnyitása után, épp a Visegrádi utcai rendelő előtt elesett valaki, és súlyosan beverte a fejét. Azonnal elvégezték rajta a koponya CT-t, s mire megjött a mentő, már elkészült a lelete. Azzal szállították kórházba, ahol azonnal meg tudták kezdeni a sérült kezelését.

Sokszor perceken is múlhat a beteg élete. A gyorsan, időben elvégzett képalkotó vizsgálatok rengeteg ember életét menthetnék meg. Ezért is lenne sürgős a XIII. kerület úttörő kezdeményezését országos gyakorlattá kiterjeszteni.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.