Indoklás nélkül szűnt meg egy nyugdíjas matematikatanár jogviszonya

Újabb tanár kirúgásával reprezentálja a Belügyminisztérium a „rendet”. A több nyelvvizsgával, közgazdász diplomával rendelkező nyugdíjas tanár úgy tervezi, továbbra is tanítani fog, csak nem a közoktatási rendszerben.

2023. január 12., 09:58

Szerző:

Azonnali hatállyal megszüntette a tankerület Szabó Márton matematikatanár közalkalmazotti jogviszonyát, aki nyugdíjasként, részmunkaidőben tanított a budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikumban, és rendszeresen részt vett a polgári engedetlenségi akciókban – tudta meg a Telex. Szabó Mártonnak december 31-én járt volna le a próbaideje, de egy december 19-i keltezésű levélben a tankerület jelezte: december 30-án indoklás nélkül megszűnik a jogviszonya.

Mivel a polgári engedetlenségi akció idején nem tartott órákat, indoklás nélkül megváltak tőle

Szabó Márton nyolc éve ment nyugdíjba, elmúlt 70 éves. Korábban közgazdász-matematikusként szerzett diplomát, és elemző közgazdászként dolgozott.  Két és fél éve kezdte a tanári pályafutását a Jaschik Álmos Szakgimnáziumban. Szabó a Telexnek elmondta, hogy mivel korábban is korrepetált az egyetemen diákokat, és nyugdíjas éveiben hiányzott neki a társaság, ezért döntött a tanári pálya mellett. A felesége is tanár, ő is a Jaschik Álmos Szakgimnáziumban tanít. Így került kapcsolatba az iskolával 2020 nyarán, amikor az intézmény matematikatanárt keresett. Szabó Márton az első két évében óraadó tanár volt, szeptembertől tanított részmunkaidőben az iskolában, az új munkaügyi státusz miatt töltötte a próbaidejét. 

A tiltakozásokban mindig is aktívan részt vett, problémának tartja a közoktatás állapotát, az alacsony fizetéseket és a tavaly módosított sztrájktörvényt is. Ezért szeptemberben, októberben és novemberben is egy-egy alkalommal részt vett a polgári engedetlenségben. Szeptemberben meg is kapta a figyelmeztető levelét. Azután kezdett hosszabb munkabeszüntetésbe, hogy november 30-án nyolc pedagógust kirúgtak azért, mert többször is részt vettek a jogszabályban nem rögzített munkabeszüntetésben. Decembertől nem tartotta meg egyetlen óráját sem, így a hónapban 36 órája maradt el, mielőtt felmondtak neki. Azt mesélte, hogy az iskolából egy másik tanár is részt vett a hosszú távú polgári engedetlenségben, de ő határozatlan idejű közalkalmazotti munkaviszonyban dolgozott, és neki nem mondott fel a tankerület.

 Decemberben még bement elköszönni a diákjaitól. Igaz, csak rövid ideig tanított, de azt mondta, nagyon szerette, és megviselte az elválás. „Nem anyagi kényszerből tanítottam, hanem azért, hogy az agyamat mozgassam, és emberek között legyek” – nyilatkozta a Telexnek. Abban biztos, hogy ezután is csinálni akar valamit, mert a terheléssel érzi magát egyensúlyban. Szeretne visszamenni még tanítani, és azzal biztatja saját magát, hogy ez sikerülhet. Azon is gondolkodik, hogy egy nyelviskolába vagy egy társalgási klubba megy el dolgozni, ugyan nem angoltanár, de több nyelvvizsgája is van.

Szabó Márton kirúgása után negyven kollégája levelet írt az iskola igazgatójának és a tankerületnek, amiben kifejezték tiltakozásukat az elbocsátás miatt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: PDSZ Facebook oldala)

 

 

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.