Íme a döntés: 3000 milliárd forintot tartana vissza az Európai Bizottság hazánktól

A költelezettségvállalások 65 százalékának felfüggesztését javasolja biztosok kollégiuma – jelentette be Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosa.

2022. szeptember 18., 11:29

Szerző:

Vasárnap délelőtt Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosa bejelentette: a biztosok kollégiuma egyhangú döntést hozott arról, hogy a kondicionalitási mechanizmus keretein belül intézkedéseket hoznak, az uniós költségvetés védelme érdekében – számol be az rtl.hu. A Tanácsnak azt javasolják:

A költelezettségvállalások 65 százalékát függesszék fel a 3 operatív program keretében. Ez körülbelül 7,5 milliárd eurót (átszámolva nagyjából 3035 milliárd forintot) jelent. 

A büntetés élesítéséről a tagállamok kormánya szavaznak. A Bizottság azonban azt is javasolja, hogy november 19-ig várjanak a döntéssel, mert addig a magyar kormány érdemi reformokat hozhat. Ekkor értékelik majd az eredményeket.

Hahn szerint a magyar kormány vállalásai megfelelőek lehetnek arra, hogy kezeljék a problémákat, amennyiben jogszabályi formába öntik és végrehajtják azokat. A Bizottság ugyanakkor számos témát azonosított, amelyek nem csak a jogi keret módosítását igénylik, hanem a gyakorlatot is. A biztos szerint az a következtetés, hogy a költségvetési kockázat továbbra is fennáll.

Magyarország 17 intézkedést fogadott el a nyár folyamán, amelyek Hahn szerint fontos vállalások a helyes irányba. A Bizottság ezeket üdvözölte, még akkor is, ha későn érkeztek.

Még áprilisban Johannes Hahn jelentette be azt is, hogy beindítják a jogállamisági mechanizmust a korrupciógyanú és a közbeszerzési problémák miatt.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában jelentette be vasárnap reggel, hogy a kormány együttműködik az Európai Bizottsággal és a testülettel folytatott egyeztetések után hétfőn benyújtja a jogszabály-módosítások első csomagját az Országgyűlésnek.

(Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekben felelős tagja az Európai Csalás Elleni Hivatalról (OLAF) beszél az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2020. december 17-én. MTI/AP pool/EPA/Olivier Matthys)