Ilyen ország nincs: Telerakta napelemmel a tetőt egy társasház, megugrott a rezsijük

Társasházként adja el az áramot az MVM-nek egy szentesi társasház lakóközössége, és eddig úgy is vásárolták azt, így azonban már nem számítanak átlagos fogyasztónak. Szeretnék, ha egyéni mérőkkel igazolhatnák az alacsony fogyasztásukat, de az MVM elzárkózik. 

2022. szeptember 1., 19:56

Szerző:

Két és fél- háromszorosára emelkedik majd az áramszámlája egy szentesi társasház lakóinak, mert napelemet szereltettek a tetőre. Emiatt nagyfogyasztónak számítanak, és csak piaci áron kapják az áramot. Sokkal jobban jártak volna, ha egyénileg, a szolgáltatótól vásárolhatnának. Megkeresték az MVM Zrt.-t, hogy egyéni mérőik alapján kisfogysztóként kezeljék őket, de nem fogadták el kérésüket.

A szentesi társasház tetejének minden négyzetcentijét napelem borítja. Két éve egy egész naperőművet építtettek a lakók 18 millió forintért, hogy a ház három lépcsőházában lévő 24 lakás melegvíz-ellátását és áramfogyasztásának nagyrészét ezzel biztosítsák.

„108 darab, egyenként 4,2 kWh-s teljesítményű panel van most jelen pillanatban a tetőn” – mondta el az RTL Híradónak Erdei István. A napelemek a társasház teljes fogyasztásának több mint a felét biztosítják. Még úgy is, hogy több lakó – köztük Erdei István is – a korábbi gázkonvektorok helyett klímával vagy elektromos panelekkel fűt. „Korábban 90-100 ezer forint között volt az áramszámlám, a napelemek felszerelése óta olyan 45 ezer, gázt nem használok. A gázszámlám csak azért nem 0 forint, mert a rendszerhasználati díjat fizetem” – magyarázza Erdei István.

Ha a napelemek a felhasználtnál többet termeltek, azt eddig társasházként adták el, és ha áramra volt szükségük, társasházként vásároltak az MVM-től. Így azonban az áramfogyasztásuk túllép azon a határértéken, amikor még rezsicsökkentett áron vehetnék igénybe az áramot, azaz ezentúl piaci áron kell vásárolniuk.

Az éves számlájuk így lépcsőházanként 290 és 400 ezer forint helyett akár 750 ezer forint is lehet.

„Vagy közösköltséget emelünk, vagy visszaállunk az eredeti rendszerre, megszüntetjük a napelemet és akkor minden család egyénileg kevesebbet fog fizetni, mint most így.”

A társasház lakói azt szeretnék, ha az egyedi fogyasztásmérőik alapján mindenki külön, kisfogyasztónak számítana. Így rezsicsökkentett áron kaphatnák az áramot, és továbbra is környezetbarát módon, maguknak állíthatnák elő a felhasznált energia jó részét.

Állításuk szerint kérésüket az MVM elutasította.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Luka Sharrett / Bloomberg)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.