„Ilyen nyíltan még nem köpték szembe a magyar társadalmat, mint Orbán Viktor Moszkvában”

2018. szeptember 19., 16:20

Szerző:

Orbán Viktor moszkvai látogatása szomorú látványt nyújtott minden magyarnak – mondta sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.  A Párbeszéd európai parlamenti képviselője szerint a találkozó inkább egy vidéki helytartó berendelésérére és eligazítására hasonlított, semmint két elnök megbeszélésére.

Jávor szerint Vlagyimir Putyin berendelte Orbán Viktort, ezért nem tudott a magyar diplomácia előtte sem tájékoztatni arról, miről is lesz szó a titkos találkozón. De ez utána sem nagyon derült ki. – Csak találgathatunk, mit titkolnak – mondta Jávor.

A képviselő szerint az viszont kiderült,hogy a paksi bővítés a magyar nemzet érdekeivel egyenes szembe megy. –Orbán Viktor tulajdonképpen azt mondta ki, hogy a projekt nem közgazdaságtani vagy energetikai racionalitás mentén fogalmazódott meg, hanem egy színtisztán politikai vállalkozás, amelynek célja Oroszország barátságának megnyerése – mondta Jávor.

– Ilyen nyíltan még nem köpték szembe a magyar társadalmat a rendszerváltás óta – tette hozzá.

A paksi bővítés, négyezer milliárd forintjába fog kerülni a magyar adófizetőknek, ami Jávor szerint, ez a politikai barátság ára. A képviselő azt mondta, hogy az is valószínű, hogy a 2030-as évek előtt Paks II nem fog energiát termelni, miközben a hitelt Magyarországnak törlesztenie kell közben.

– Mivel Orbán Viktor kimondta, hogy nem szükséges a határidők betartása, ez is azt valószínűsíti, hogy sok év késéssel fog elkészülni – mondta Jávor.

Paks II egy csapás Magyarországnak, mondta Jávor, aki szerint az egyetlen logikus lépés a szerződés felmondása lenne, ami nem történt meg. – Ehelyett Orbán Viktor bólogatott az elé állított elvárásoknak.

12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.