Ilyen lesz a ferdelift a felújított hármas metróban

A 3-as metró állomásain májusban nyílnak meg a ferdepályás felvonók.

2022. február 18., 10:04

Szerző:

A 3-as metró Kálvin tér, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák állomásain májusban nyílnak meg a ferdepályás felvonók – közölte a BKV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a belvárosi mélyvezetésű állomások akadálymentesítése jelentette a metrófelújítás legnagyobb kihívását.

A ferdepályás felvonók hat állomáson biztosítják majd az egyenlő esélyű hozzáférést 

– fűzték hozzá. A magyarepitok.hu még decemberében írt arról, hogy a másik három állomás a Ferenciek tere, az Arany János utca és a Nyugati pályaudvar megálló lesz. A BKV Zrt. a közleményében azt írta: ferdepályás felvonót Magyarországon elsőként a 3-as metró utasai használhatnak majd.

Kurucz Zoltán, a ferdepályás liftek tervezője a BKV Zrt. videójában elmondta: mivel az érintett szakaszokon a metróvonal az autóút alatt halad, ezért ezeken az állomásokon függőleges felvonókat nem lehetett beépíteni. Azok helyett ferdepályás lifteket kellett kivitelezni, amelyek a mozgólépcső lejtaknában haladnak, közvetlenül a mozgólépcső mellett.

Arról is beszélt: a liftbe egyszerre nyolc ember, vagy egy kerekesszékes és kísérője fér el. A felvonó a mozgólépcsővel azonos sebességgel mozog majd. Tájékoztatása szerint a ferdepályás lift működése „szinte 100 százalékban megegyezik” a budavári siklóéval.

Hozzátette: ferdepályás felvonók metróban csak Stockholmban és New Yorkban vannak. A budapesti építésben svéd, görög és francia szakemberek is részt vesznek – számolt be az MTI. 

A Metró Felújítási Projekt Igazgatóság által közzétett videóban pedig az is látszik, mire számíthatunk majd, ha ezek a felvonók elkészülnek: 

(Kiemelt kép: 3-as metró felújítása. Fotó: Metró Felújítási Projekt Igazgatóság / Youtube)

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

12:02

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.