Így oldották meg a chiphiányt az autógyárak

Megvan a megoldás a chiphiányra.

2021. december 3., 17:39

Szerző:

„Hiába a chiphiány, rekordprofitot érnek el az autógyártók” – írja pénteki cikkében az Infostart. De hiába a profit, a koronavírus tovább sújtja az iparágat.

Egy, az Ernst & Young (EY) könyvvizsgáló és tanácsadó cég közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint a világ 16 legnagyobb autógyártó cége a koronavírus-járvány és a chiphiány ellenére rekordnyereséget ért el. „Az elmúlt negyedévben a működési eredmény éves összevetésben tizenegy százalékkal, összesen 23,1 milliárdra nőtt, ami korábban soha nem látott szint” – írja az autopro.hu.

Ennek magyarázata az EY szakértői szerint az, hogy azt a

korlátozott mennyiségű chipet, ami a cégek rendelkezésére áll, a „magas árfekvésű, nagy haszonkulcsot biztosító járművekbe” építik be.

Emellett a gyártók már nem támogatják azt a törekvést, hogy minél több kedvezményt adjanak a járműveikre, mivel a kereslet meghaladta a kínálatot.

Azonban – mint írja az Infostart – az autógyárak többsége a jövedelmezőség kedvező alakulása ellenére továbbra sincs pezsgőbontós hangulatban. Az autógyárak ugyanis továbbra is megérzik az alapanyaghiányt és az árak növekedését a beszerzési területeken, és ha ez nem lenne elég, a járvány tartóssá válása, sőt súlyosbodása miatt nem kizárhatók további termelési leállások és logisztikai fennakadások.

(Kiemelt képünk illusztráció: 2021.12.01. Munkások dolgoznak az Ural teherautógyár szerelősorán Miass városában. Fotó: Alekszandr Kondratuk / Szputnyik via AFP)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.