Így oldották meg a chiphiányt az autógyárak

Megvan a megoldás a chiphiányra.

2021. december 3., 17:39

Szerző:

„Hiába a chiphiány, rekordprofitot érnek el az autógyártók” – írja pénteki cikkében az Infostart. De hiába a profit, a koronavírus tovább sújtja az iparágat.

Egy, az Ernst & Young (EY) könyvvizsgáló és tanácsadó cég közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint a világ 16 legnagyobb autógyártó cége a koronavírus-járvány és a chiphiány ellenére rekordnyereséget ért el. „Az elmúlt negyedévben a működési eredmény éves összevetésben tizenegy százalékkal, összesen 23,1 milliárdra nőtt, ami korábban soha nem látott szint” – írja az autopro.hu.

Ennek magyarázata az EY szakértői szerint az, hogy azt a

korlátozott mennyiségű chipet, ami a cégek rendelkezésére áll, a „magas árfekvésű, nagy haszonkulcsot biztosító járművekbe” építik be.

Emellett a gyártók már nem támogatják azt a törekvést, hogy minél több kedvezményt adjanak a járműveikre, mivel a kereslet meghaladta a kínálatot.

Azonban – mint írja az Infostart – az autógyárak többsége a jövedelmezőség kedvező alakulása ellenére továbbra sincs pezsgőbontós hangulatban. Az autógyárak ugyanis továbbra is megérzik az alapanyaghiányt és az árak növekedését a beszerzési területeken, és ha ez nem lenne elég, a járvány tartóssá válása, sőt súlyosbodása miatt nem kizárhatók további termelési leállások és logisztikai fennakadások.

(Kiemelt képünk illusztráció: 2021.12.01. Munkások dolgoznak az Ural teherautógyár szerelősorán Miass városában. Fotó: Alekszandr Kondratuk / Szputnyik via AFP)

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az MCC kuratóriumi elnökével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Elkészült hazánk legjobb munkahelyeit listázó kutatás. Az élbolyban első pillantásra meglepő cégek is: az első tízbe például bekerült a McDonald's és a MÁV is.