Szerdán se hagyja otthon az esernyőt, nehogy meglepje az időjárás!

Figyelmezetető jelzést adtak ki a szerdai időjárás heves zivatarjai miatt.

2024. május 27., 15:14

Szerző:

A keddi időjárás során fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés valószínű. A Nyugat-Dunántúlon szórványosan számíthatunk záporra, akár felhőszakadással kísért zivatarra, másutt csak néhol fordulhat elő csapadék – írja a met.hu.

A Dunántúlon az északira, északnyugatira forduló szelet élénk, erős lökések kísérik, másutt a keleti, északkeleti szél élénk vagy mérsékelt lesz. Zivatarokhoz erős, néhol viharos lökések is társulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között valószínű, a nyugati határvidéken lesz a hűvösebb.

Figyelmezetés van érvényben a heves zivatarok miatt 

Az előttünk álló éjszaka zivatar csak kis valószínűséggel fordulhat elő, a nyugati határszél közelében, Dél-Dunántúlon van némi esélye.

Kedden kora délutántól északnyugat, nyugat felől egy délkeletre helyeződő gyenge front hatására a Dunántúlon, annak is főként a nyugati felében elszórtan zivatarok is kialakulhatnak. A front és a zivatarok együttes hatására délután a Dunántúlon viharossá (60-75 km/h) fokozódhat az északnyugati szél.

A Dunántúl nyugati felében a zivatarokhoz előbb nyugaton, majd délnyugaton néhol felhőszakadás (> 30 mm) is társulhat. Este, késő este az ország középső területein, továbbá a keleti határszél közelében, délkeleten is van esély helyenként zivatarra.

Kedden már hidegfronthatás várható, így legáltalánosabb panaszként fejfájás, erősödő migrén jelentkezhet az erre érzékenyeknél.

Hidegfront esetén a tünetek inkább a front átvonulása után jelentkeznek. Ilyenkor a csökkenő hőmérséklet és páratartalom mellett nő a légnyomás. Ezt ízületi fájdalmakkal, reumás panaszokkal, asztmás rohamokkal, gyomor-, epe- és vesegörcsökkel, illetve mellkasi panaszokkal, sőt, a koraszülések és általában a szülések számának emelkedésével, illetve a szívinfarktusok gyakoribb előfordulásával hozták összefüggésbe. Sok hidegfrontra érzékeny ember panaszkodik, hogy a hidegfront után megerősödő széltől fáj a fejük. Ilyenkor az idegrendszer lassabban reagál a külső ingerekre, nő a reakcióidőnk. Fáradékonyság, aluszékonyság jellemző.

(Fotó: Szántai Edina/168.hu)